livios logo

Hoe snij ik blauwe steen

Vraag

Vraag van: Claude Lammens De voorgevel van ons huis is onderaan afgewerkt met blauwe steen, daarboven bestaat hij uit gele baksteen. Momenteel zijn we bezig met het sluitstuk van vijf jaar intensief verbouwen: de voorgevel wordt gelijkvloers omgebouwd. De garagepoort (die tot nog toe ook dienst deed als toegangsdeur) wordt vervangen door een breder en kantelend exemplaar, en een daarnaast gelegen raam wordt omgetoverd tot een driehoekig portaal met een diagonaal geplaatste voordeur en een glaswand. Om echter te kunnen zorgen voor een esthetisch verantwoorde aansluiting van de nieuwe voordeur op de strook blauwe steen, moet ik hierin een onberispelijke, diagonale insnijding maken. Durf ik daar als doe-het-zelver aan beginnen? Een kennis waarschuwt mij dat blauwe steen erg snel kapot springt. Is dat zo? Hoe ga ik best tewerk om dat te voorkomen? Wellicht heb ik een grote slijpschijf nodig. Zo ja: gebruik ik een gewone steenschijf of moet ik een diamantblad kopen? Is het aan te raden de steen tijdens het slijpen te bevochtigen of net niet? Ik heb wat heen en weer gesurft maar ik vind geen uitsluitsel. Dank voor jullie advies.

Antwoord

Voor een antwoord op je vraag gingen we te rade bij Marbor, een algemeen natuursteenbedrijf uit Borgloon. Volgens Kathleen kan je perfect zelf aan deze karwei beginnen. Het zal alleen veel stof maken, maar meer is er niet aan. Om het stof te voorkomen, wordt in de zagerijen water gebruikt tijdens het slijpen. De klus kan ook al met een simpele steenschijf opgeknapt worden, met een diamantschijf zal het wel sneller vooruit gaan.

Denk er wel aan dat blauwe steen een duur materiaal is. Als je fouten maakt bij het versnijden, kan je dat dus duur te staan komen. Als je dat laat doen door een vakman is hij verantwoordelijk wanneer het fout loopt.

Beantwoord door: Livios
Meer beantwoorde vragen over Fundering

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/fundering-en-kelder/fundering/vraag/551/hoe-snij-ik-blauwe-steen/