Je kelder inrichten? Focus op isolatie en waterdichtheid

Wil je meer leefruimte in je woning? Dan kan je overwegen om je kelder in te richten. Om die optimaal te benutten, hou je echter wel best een aantal aandachtspunten in het achterhoofd. Met op kop de isolatie en waterdichtheid van het laagste niveau van je woning.

Bouwen wordt steeds duurder, maar dat compenseren we niet door in te boeten aan ruimte, integendeel. Meer dan ooit moeten we dus kijken hoe we de bestaande volumes kunnen optimaliseren. Vaak toveren we dan de zolder om tot een of meer volwaardige kamers, maar aan de kelder denken we veel minder snel. Nochtans kan ook dat een efficiënte optie zijn. Wil jij je kelder transformeren? Check deze ideeën.

Onderzoek de bestaande situatie

Breng voor je aan de inrichting van de kelder begint de huidige situatie in kaart om de juiste maatregelen te bepalen. Daarbij is het advies van een vakman zeer nuttig. Die kan mogelijke problemen en hun oorzaak vaak al door een eenvoudige visuele controle herkennen. Elementen zoals het bouwjaar, het soort metselwerk, de bodemsamenstelling… helpen vervolgens om de gepaste tussenkomst te bepalen.

Zo kan je bij een woning van minder dan zestig jaar oud verwachten dat de ondergrondse muren op een correcte manier beschermd zijn tegen vocht, maar de kans dat ze ook correct geïsoleerd zijn, is veel kleiner. Dateert je woning van voor 1960? Dan werd de kelder wellicht noch waterdicht gemaakt noch geïsoleerd.

1. Waterdichtheid

Een gebouw wordt als waterdicht beschouwd als de juiste middelen zijn ingezet om te vermijden dat regen, opstijgend vocht, wind of een hoge vochtigheidsgraad bepaalde onderdelen van het gebouw in gevaar brengen. Is je kelder niet waterdicht? Dan kan je dit op twee manieren doen: langs de buitenkant of aan de binnenkant.

Welke techniek het best geschikt is, is afhankelijk van de aard van het probleem, de hoeveelheid en de druk van het water in de kelder. Door de gebouwschil aan de buitenkant waterdicht te maken, vermijd je elk rechtstreeks contact met vocht of water rond de woning. Deze interventie is relatief eenvoudig bij nieuwbouwwoningen, maar bij bestaande woningen is ze veel delicater, niet altijd haalbaar, en vooral veel duurder. Meer weten? Lees dan ook dit artikel.

2. De juiste isolatie kiezen

Wil je de kelder inrichten als een comfortabele leefruimte? Dan moet je de muren of de vloer uiteraard ook thermisch isoleren om te vermijden dat de energiekosten de hoogte inschieten. Net als bij het waterdicht maken van de kelder, is isoleren aan de buitenzijde moeilijker dan aan de binnenzijde. De keuze valt dan ook het vaakst op deze laatste oplossing, zelfs al is ze technisch niet de beste optie en verlies je er kostbare ruimte door.

Voor kelders gebruik je best een dampdicht isolatiemateriaal, zoals panelen in PIR, PUR, XPS of EPS. Ook glaswol en rotswol zijn een optie, maar door hun vochtgevoeligheid moet de kelder wel volledig droog zijn en moet je een dampscherm plaatsen aan de binnenzijde van de isolatielaag.

Een volledig egaal plafond kan je eenvoudig isoleren met platen. Vaak lopen er echter leidingen over het plafond. In dat geval kan je met gespoten polyurethaan een isolatielaag aanbrengen of het oppervlak effenen waarop je daarna de isolatiepanelen bevestigt. De dikte van de isolatie wordt bepaald door de gewenste prestaties en door de warmtegeleidingscoëfficiënt (lambda-waarde) van het gebruikte materiaal. Hoe lager deze lambda-waarde en hoe dikker de isolatielaag, hoe beter de isolerende eigenschappen.

Ondanks de complexiteit blijft isoleren aan de buitenzijde de beste formule. De isolatie staat dan wel in rechtstreeks contact met de aarde, waardoor het gekozen materiaal ongevoelig moet zijn voor vocht en een goede druksterkte moet hebben. Het gebouw en de grond rond de woning zullen immers veel druk uitoefenen op het materiaal. Geëxtrudeerd polystyreen en cellenglas zijn in dat opzicht goede, maar duurdere, oplossingen.

3. Verplicht ventileren

Dat je het comfort in de kelder verbetert door te isoleren, lijdt geen twijfel, maar dan moet je hem zeker ook efficiënt verluchten. De bodemtemperatuur rond de kelder ligt tussen 10 en 15 °C. In een niet-geïsoleerde kelder is het ongeveer even warm. Verwarm je de ondergrondse ruimtes van je woning? Dan is de binnentemperatuur hoger en ontstaat er een thermische schok ter hoogte van de muren tussen binnen en buiten. Een thermische schok gaat altijd gepaard met condensatie en dat gaat dan weer samen met een hoge luchtvochtigheid en schade zoals schimmel. Door te isoleren kan er zich dus condens vormen waar dat vroeger niet het geval was. Vandaar het belang van een efficiënte verluchting.

Bron: Ik ga Bouwen

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media