Je kelder waterdicht maken? Dit zijn je opties

Een gebouw wordt als waterdicht beschouwd als de juiste middelen zijn ingezet om te vermijden dat regen, opstijgend vocht, wind of een hoge vochtigheidsgraad bepaalde onderdelen van het gebouw in gevaar brengen. Is je kelder niet waterdicht? Dan kan je dit op twee manieren doen: langs de buitenkant of aan de binnenkant.

Waar zit het probleem?

Vochtproblemen kunnen twee oorzaken hebben: de vochtigheid van de gebouwschil en/of de luchtvochtigheid in de ondergrondse ruimte.

  1. Vocht in de gebouwschil: Grondwater zal zich een weg banen in het metselwerk als er geen drainagebuis rondom het huis ligt of als die buis kapot is. Ook wanneer de muren of de vloerplaat niet (of niet meer) beschermd worden door een waterdichtingslaag is er gevaar voor waterinsijpeling.
  2. Een hoge luchtvochtigheid: Dit kan verschillende oorzaken hebben: slecht aangesloten of beschadigde afvoerbuizen die door de kelder lopen, een gebrek aan of slecht afgestelde ventilatie, of condensatie ten gevolge van een thermische schok. Schimmel op de muren is een duidelijk signaal dat de luchtvochtigheid te hoog is.

Beide fenomenen kunnen ook tegelijk voorkomen. Goed om te weten, is ook dat een muur die er gezond uitziet dat niet noodzakelijk is. Niet alle materialen reageren op dezelfde manier op vocht.

Waterdicht maken van buitenaf…

Om de kelder van buitenaf af te dichten, moet je de grond rond de woning uitgraven om aan de buitenmuren te kunnen en/of de bestaande vloerplaat uitbreken. Eens je de muren hebt vrijgemaakt, kan je ze beschermen met verschillende traditionele waterdichtingslagen, zoals cementering en een drainagemembraan. Indien nodig kan je een meer waterdichte bitumineuze coating of een dikker membraan aanbrengen. Als je aan de vloerplaat raakt, zal je daarna een nieuwe vloer moeten samenstellen waarbij de waterdichte laag rechtstreeks op de blote grond ligt. In ieder geval wordt steeds een drainagebuis voorzien om het water af te voeren zonder dat het in contact komt met het gebouw.

… of van binnenuit

Een bestaande kelder afdichten aan de buitenkant is verre van eenvoudig. Daarom wordt er in de meeste gevallen van binnenuit gewerkt.

1. Waterdicht maken van de muren

Om ondergrondse muren waterdicht te maken, is een stijve bekuiping de efficiëntste oplossing, aangezien er zo een tweede ‘schil’ ontstaat die volledig waterdicht én duurzaam is. Bij dit systeem wordt een waterdichte coating in verschillende lagen op de binnenmuren aangebracht, goed voor een totale dikte van 1 tot 2 cm.

Als je een grote hoeveelheid insijpelend water moet afvoeren, kan je ook aan de binnenzijde een drainagegoot laten plaatsen die langs de muren loopt. Met een waterdichte voorzetwand creëer je een waterdicht volume binnen het geheel, terwijl het water via een afvoerputje, eventueel voorzien van een dompelpomp, wordt afgevoerd.

Een laatste oplossing is het injecteren van een waterafstotende vloeistof. Die vloeistof maakt de bouwmaterialen minder poreus, waardoor vocht wordt tegengehouden in plaats van geabsorbeerd. Deze oplossing is weliswaar geen echte optimale kelderafdichting. Ze mag dan wel de geleidelijke insijpeling van water tegenhouden, ze is niet bestand tegen de druk van het water, bijvoorbeeld bij hevige regen. Bij een muur die slechts deels is ingegraven, zou je bovengronds kunnen injecteren en dat combineren met een andere ingreep voor het ondergrondse gedeelte.

2. Waterdicht maken van de vloer

Voor de vloerplaat heb je twee opties. De eerste is een nieuwe waterdichte vloer realiseren (drainage, membraan, nieuwe vloerplaat) boven op de bestaande vloerplaat. De hoogte onder het plafond en de technische haalbaarheid zijn twee belangrijke aandachtspunten bij deze techniek.

De tweede optie is een soepele bekuiping. Daarbij plaats je een drainerende dekvloer en een waterdichte mat op de bestaande betonvloer, en voorzie je ook een afvoerputje. Deze oplossing is minder ingrijpend en minder duur.

3. Wat met het plafond?

Ter hoogte van het plafond moet je enkel ingrijpen bij gewelfde kelders, aangezien het plafond daar het verlengde is van de muren. Welke oplossing je ook kiest, een goede verluchting van de kelder is altijd een must om het gewenste resultaat te halen. Bij gebrek aan verluchting dreig je de situatie erger te maken in plaats van ze te verbeteren.

Bron: Ik ga Bouwen

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media