livios logo

Verlichting en verluchting van de kelder

Als je een kelder of kruipkelder bouwt, moet je voor een goede verluchting zorgen. Voor een gewone kelder komt daar nog eens een degelijke (natuurlijke) verlichting bij. Naargelang je meer comfort in je kelder wilt, zal je de lat op beide gebieden hoger moeten leggen. Enkel zo kan je hier volwaardige kamers maken.

Kelder

Slecht verluchte kelders zijn dé voedingsbodem bij uitstek voor schimmels en vochtproblemen. Een goede verluchting is dus essentieel. 

De openingen voor de keldervensters mag je gewoon klassiek laten uitvoeren, maar je kan ook gebruik maken van eenvoudig en snel te plaatsen kant-en-klare vensterblokken. Die bestaan uit een lichtschacht, een raam, een rooster en (vaak) een inbraakbeveiliging. Net zoals gewone ramen worden de vensterblokken met kip- of draai-kip-vleugel en met enkele of met dubbele, isolerende beglazing aangeboden. Als de keldermuren uit beton worden gegoten, kunnen de vensterblokken vooraf in de bekisting geïntegreerd worden.

In de bodem van de lichtschachten is er een opening voorzien voor een aansluiting op de riolering, zodat regenwater ongehinderd kan aflopen.

Kruipkelder

Om je kruipkelder te verluchten zijn rioleringsstukken (diameter 160 mm) met daarop een rooster de goedkoopste methode. Het kan ook met vloerventilatiekokers. Die worden ingemetseld in de spouwmuur en zijn horizontaal en verticaal verstelbaar. Dit is een duurdere, maar betere oplossing.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/fundering-en-kelder/kelder/verlichting-en-verluchting-van-de-kelder/