livios logo

Hoe kelder verluchten?

Vraag

In ons rijhuis (bouwjaar 1930) is een kelder (midden van het huis) van 3 x 4 m x 1,6 m (h). Van de kelder vertrekt er een verluchtingsbuis van 20 cm diameter (met enkele bochten) naar de tuin. De afstand in ongeveer 8 m.

Bij de renovatie van het huis hebben we deze verluchtingsbuis ook gebruikt om leidingen van elektriciteit, gas, enz. te leggen, maar er is normaliter nog voldoende ruimte om te verluchten. Ik ga nu deze kelder opknappen (o.a. opnieuw bepleisteren). Sommige muren voelen vochtig aan. Ik zou ook voor een goede verluchting willen zorgen.

De ingang van de kelder ligt tegen de gang. Ik zou in de deur een ventilatierooster kunnen maken. Is dit een goed idee of geeft dit reukhinder? Bestaan er nog andere manieren zoals vb. een ventilator met een timer? Ik vermoed dat de ventilator dan moet aangesloten worden op een buis. Dit kan niet op de buis van 20 cm omdat hier ook leidingen doorlopen. Eventueel kan er nog een extra buis van enkele meters in de buis van 20 cm worden geschoven waarop een ventilator kan worden aangesloten. Dit kan niet over de volledige lengte omdat hier ook bochten in zitten. Of heeft dit geen zin als dit niet gebeurt over de volledige lengte?

Antwoord

Geen simpel verhaal volgens architect Eric Houben. “Kort : de kelder ventileren wil zeggen dat er lucht van in de woning door die kelder getrokken wordt. Het zou best kunnen dat deze lucht meer vocht bevat want die is warmer, en bijgevolg zal condenseren op de koude keldervlakken. Waardoor het mogelijke vochtprobleem nog groter zou kunnen worden.”

“Een buis met daarin enkele leidingen, én bochten, is ook al niet bevorderlijk voor een goede ventilatie. Zonder hulp zal er maar weinig verse lucht langs naar binnen komen, of lucht van binnen naar buiten gevoerd worden.”

“Een mogelijke oplossing voor het klimaat in de kelder kan bestaan in het plaatsen van een diepvries bijvoorbeeld. Die staat dan redelijk koel, wat bevorderlijk is voor het rendement, en de warmte die wordt afgegeven zou kunnen zorgen voor vermindering van het bestaande vochtgehalte in de kelder.”

Meer beantwoorde vragen over Kelder

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/fundering-en-kelder/kelder/vraag/21530/hoe-kelder-verluchten/