livios logo

Hoe binnenkuip maken in lekke kelder?

Vraag

Wij hebben een probleem met een zeer lekke kelder die gemetseld is in betonblokken, met een oppervlakte van 10 meter op 10 en een hoogte van 240 cm. We hebben de kans niet meer gekregen deze langs buiten te bezetten. Door hevige regen is de aarde volledig toegeslibd tot tegen de muur,. Het is onmogelijk om deze nog vrij te maken. Langs binnenhebben we  proberen te bezetten, maar veel geld en zweet later, is de kelder niet dicht te krijgen.

We zouden graag een binnenkuip voorzien. Dus een volledige kelder in deze kelder maken, met betonnen vloer en muren. We zouden een deel van de oorspronkelijke kelder willen opvullen met (een soort beton) omdat we maar een kleiner deel van de oorspronkelijke kelder meer willen gebruiken. Kan dit? 

Antwoord

Een binnenkuip maken is de enige manier om een kelder terug waterdicht te maken. Daarbij worden de muren gecementeerd met een waterdichte mortel, in verschillende lagen. De vloer wordt voorzien van een nieuwe betonplaat, die naadloos aansluit op de gecementeerde muren. En zo krijg je een waterdichte binnenkuip. 

Met het opvullen van een kelder (of een deel ervan) moet je voorzichtig zijn. Dit mag niet gebeuren door bijvoorbeeld beton erin te gieten. Beton is zo zwaar dat je verzakkingen en barsten kan krijgen in de rest van het huis. Opvullen met steengruis of stabilisé kan wel.

Beantwoord door: Michel Jans, noaqua

noaqua, meer dan 40 jaar ervaring in de behandeling van opstijgend vocht in muren en kelders Lees meer

Meer beantwoorde vragen over Kelder

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/fundering-en-kelder/kelder/vraag/35524/hoe-binnenkuip-maken-in-lekke-kelder/