livios logo

Hoe vochtige keldermuren verven?

Vraag

In ons oude huis hebben wij een kelderkamer die grotendeels onder de grond ligt en waar opstijgend vocht is. De muren zijn altijd vochtig. We hebben op allerlei manieren geprobeerd de oude verflaag eraf te krijgen maar het is ons niet goed gelukt. Salpeter ofzo zit er niet meer op. We hebben om budgettaire redenen geen zin om het vochtprobleem ten gronde aan te pakken.

Anderzijds willen we die ruimte wel gebruiken als wijn/provisiekelder. We wilden daarom de muren verven, maar natuurlijk zijn we wel bang voor afbladdering. We weten wel dat die verf niet het eeuwige leven zal hebben maar we zoeken een oplossing die ons toch 5-8 jaar verder kan helpen.

Sommige schilders zeggen dat we hiervoor beter een ademende verf nemen, anderen zeggen dat we juist beter een volledig afsluitend verf nemen. Graag uw oordeel. Het mooiste zou zijn als de oplossing het ook mogelijk zou maken (evt. na de eerste verflaag) een kleurlaag aan te brengen. Denkt u dat dat reëel is? Bij voorbaat dank.

Antwoord

Grondwater heeft de neiging om zich via de gemakkelijkste weg te verspreiden door een poreus materiaal zoals steen. Als men de muur afsluit met een vochtwerende niet ademende verf, zal het water zich mogelijks naar het gelijkvloers verspreiden en daar in meerdere of mindere mate schade veroorzaken (afbladderende verf, loskomend behang, schimmel, vochtplekken).

Het is dus af te raden om op de keldermuren een niet-ademende verf aan te brengen, omdat het probleem daarmee misschien alleen maar verschoven wordt. Een ademende verf daarentegen zal na verloop van tijd afbladderen en de kelder vochtig laten, zodat u er geen wijn of eetwaren zal kunnen bewaren.

De beste manier om deze ruimte te gebruiken als provisie- en wijnkelder bestaat erin de muren te injecteren tegen opstijgend grondvocht en daarna gedurende maanden te laten drogen. Als de vloer ook last heeft van vocht, moet die ook vochtwerend worden gemaakt.

Beantwoord door: Emiel Balliauw, Akzo Nobel
Meer beantwoorde vragen over Kelder

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/fundering-en-kelder/kelder/vraag/8081/hoe-vochtige-keldermuren-verven/