livios logo

Zo mooi zag je een kelder nog nooit...

Wat is jouw favoriete plekje thuis? We durven te wedden dat je kelder geen kanshebber is! Bij architect Koen Dergent ligt dat anders. Zijn woning toont dat een kelder zoveel meer kan zijn dan donker en muf. Drie slaapkamers en een badkamer baden er in het licht dankzij een ondergrondse patio. Dergent vertelt over deze opvallende keuze en geeft tips over hoe ook jij van je toekomstige kelder een échte leefruimte maakt.

Extra vierkante meters

"Ik zocht ruimtewinst", antwoordt Dergent op de vraag hoe hij bij een kelderverdieping uitkwam. "We mochten met onze halfopen bebouwing maximaal 8 meter bij 15 bouwen. Op de verdieping 13 meter. Da's ok voor een eengezinswoning, maar als architect heb ik echt nood aan een kantoorruimte. Die extra vierkante meters vond ik ondergronds."

Foto Liesbet Goetschalckx
  

Switch tussen bureau en slaapkamers

"Eerst was het de bedoeling om van de kelder een polyvalente ruimte en een bureau te maken. Maar het was veel logischer om de nachtfuncties hier onder te brengen. Een slaapkamer heeft voor mij - in tegenstelling tot een bureau - geen uitzicht nodig. Een ander voordeel is dat je slaapkamers ondergronds wat koeler blijven. De badkamer verhuisde ook naar beneden. De rest van de ruimte is ingenomen door een berging, technische ruimte en toilet."

Een patio die alles kan

De absolute blikvanger bevindt zich echter buiten: een verzonken patio langs de lange zijde van de woning. "Als je kelderverdieping echt een deel vormt van je woning, is daglicht onmisbaar. Maar onze patio is meer dan louter een lichtbron. Je zit er afgeschermd, terwijl je toch van de zon geniet. Het is een extra, volwaardige buitenruimte die verschillende rollen vervult: die van een binnenterras, maar ook als verlengstuk van de slaapkamers. En die rol kan op termijn veranderen. Zet er een jacuzzi, en de badkamer heeft er een troef bij. Of we kunnen er een volwaardig buitensalon van maken. Of een echte binnentuin."

Foto Liesbet Goetschalckx
  

Goed geïsoleerd en perfect waterdicht

Natuurlijk licht? Check! Maar zijn er nog van die absolute musts voor een leefkelder? "Een goeie isolatie. Want je kelder maakt deel uit van je verwarmd volume. EPB-technisch moet alles dus in orde zijn. En dat hij perfect waterdicht is. Onze gegoten betonkelder heeft een tweede waterdichting gekregen om 100 % zeker te zijn. Voor een berging of garage bijvoorbeeld is dat niet nodig."

De tekentafel van Marie

De trap naar de kelder komt uit op een tussenruimte - "hier staat de tekentafel van mijn dochter Marie" - die overgaat in een gang. De trap is bekleed met hetzelfde materiaal als de vloer, en verdeelt de ondergrondse verdieping in twee. "De drie slaapkamers zitten aan de kant van de patio. Op de kop van de gang ligt de badkamer. De berging, het toilet en de technische ruimte zitten aan de rechterkant, de kant van de buren. Het is een extra akoestische buffer tegen hun kelder, die dienst doet als muziekstudio."

Foto Liesbet Goetschalckx
  

Foto Liesbet Goetschalckx
  

Binnen wordt buiten

"De grote glaspartijen in de slaapkamers verbinden binnen met buiten. De kamers op zich zijn niet zo groot, maar voelen wel heel ruim aan."
"De wanden zijn droog afgewerkt met gipskartonplaten en extra isolatie. De verlichting zit weggewerkt in het verlaagde plafond. We hebben gekozen voor richtbare spots."

Foto Liesbet Goetschalckx
  

Eén geheel

"In de slaapkamers kozen we voor convectoren, die we wegwerkten in het opstapje naar de patio." In de badkamer, de laatste halte van onze rondleiding, zijn die convectoren gecombineerd met vloerverwarming. De zwarte glazen wand die de inloopdouche afschermt, valt meteen op. "De travertin van de patio loopt in deze ruimte door. Zo krijg je één massief geheel uit een natuurlijk materiaal", besluit Dergent.

Foto Liesbet Goetschalckx
  

Foto Liesbet Goetschalckx
  

Conclusie?

Overtuigd dat een leefkelder een meerwaarde kan zijn voor jouw project? Neem dan zeker het artikel Kelder als leefruimte: waterdicht en vol licht eens door. En vertrek vanuit volgende peilers:

 1. Ga voor 100 % waterdicht.
 2. Haal daglicht binnen.
 3. Investeer in de afwerkingsgraad.

3x vraag en antwoord

 1. Betekent een leefkelder automatisch een gegoten kelder?
  "Niet noodzakelijk. Alles hangt af van het grondwaterpeil. Hier stond dat zo hoog, dat een gegoten kelder een noodzaak was. Maar bij een zeer laag niveau is metselen met volle betonblokken een optie. Al geeft een gegoten kelder toch een gevoel van zekerheid..." Meer over deze keuze lees je in het artikel Hoe kies je tussen de verschillende types kelderopbouw?
 2. Hoe isoleer je een kelder?
  "Ik geef de voorkeur aan isolatie langs buiten. Schenk wel aandacht aan de overgang tussen wanden en vloeren. Dat zijn de typische koudebruggen. Al is dat allemaal wat relatief, gezien de hogere temperaturen ondergronds."
 3. Hoe gebeurt de afwatering van de patio?
  "Volgens het principe van een plat dak. De afvoeren lopen via de vloer naar binnen. In de technische ruimte stuurt een dubbel pompsysteem dat regenwater en het afvalwater van badkamer, toilet en wasmachine naar boven."

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/fundering-en-kelder/kelder/zo-mooi-zag-je-een-kelder-nog-nooit/