Echo: vrucht van Eduard Cuyvers' ondernemerszin

  • Eduard Cuyvers
    Foto Echo
  • Eduard Cuyvers
    Foto Echo
  • Eduard Cuyvers
    Foto Echo

De geschiedenis van Echo is onlosmakelijk verbonden met de familie Cuyvers. Vader Eduard Cuyvers begon in 1950 met het vervaardigen van betonproducten in een atelier in Houthalen. Vandaar de naam E(duard) C(uyvers) Ho(uthalen). In eerste instantie werkte Echo voor de Limburgse mijnen, later ook voor particulieren. Meteen de aanzet voor de groei tot de internationale groep die Echo vandaag is.

In eerste instantie begon Ward Cuyvers met een klein transportbedrijfje dat grond vervoert voor de steenkoolmijnen. Dat gebeurde niet met de grote vrachtwagens van nu, maar met een bescheiden vijftonner. In die tijd wordt er nog veel gegraven in de Limburgse ondergrond, en al die aarde moet ergens naartoe.

Vader Cuyvers heeft echter een neus voor zaken. Hij heeft dus vlug in de gaten dat er in de mijn heel wat vraag is naar beton. En zo begint hij met de productie van betonnen elementen die als basis moeten dienen voor de houten palen waarmee de mijngangen worden ondersteund. Zo zet de familie Cuyvers haar eerste stappen in de betonnijverheid, en is de basis gelegd van Echo.

In de gouden jaren ‘60 wordt in Limburg naar hartelust gebouwd. Eduard Cuyvers heeft dat goed in de gaten. Eerst maakt Cuyvers betonnen elementen voor de steenkoolmijnen, maar al snel breidt hij zijn aanbod producten verder uit, vooral naar particulieren. Gelukkig maar, want de steenkoolmijnen hebben eind jaren ‘60 hun beste tijd gehad.

Ward Cuyvers breidt zijn gamma in die tijd uit met betonnen omheiningen en later ook betonnen platen voor de daken. De eerste stap naar voorgespannen welfsels is daarmee gezet.

Voorgespannen

Tot dan worden daken gemaakt in gewapend beton maar de mogelijkheden van die techniek zijn beperkt. In 1969 komt Echo naar buiten met de techniek van het voorgespannen beton. Echo investeert zwaar in die technologie. Het voordeel is dat voorgespannen welfsels grotere oppervlakken kunnen overspannen.

Eind van de jaren ‘60, begin jaren ‘70, gaat alles snel voor Echo. De capaciteit mag dan wel enorm toegenomen zijn, de vraag is nog altijd groter dan het aanbod. In Antwerpen wordt de firma Trilco ingelijfd, in 1978 wordt in Luxemburg Echolux boven de doopvont gehouden. Eind jaren ‘70 wordt ook voor het eerst geëxporteerd, met name naar Nederland. Momenteel maakt de export ruim 40 procent van de omzet uit.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media