livios logo

Wat kost een stabiliteitsstudie?

Een stabiliteitsingenieur berekent of het ontwerp van een architect technisch haalbaar is. Hij brengt de kostprijs van onder meer de funderingen in kaart. Maar hoeveel kost zo'n stabiliteitsstudie?

Een deeltje van de voorstudie.

Foto Chalybs BVBA
  

Je architect doet beroep op een stabiliteitsingenieur om alles te berekenen dat te maken heeft met de draagstructuur van jouw woning. Denk bijvoorbeeld aan funderingen, dragende muren en stalen liggers.

Van voorstudie tot definitief document

Een stabiliteitsingenieur komt meestal aan zet zodra je voorontwerp af is. Dan maakt hij een voorstudie die de haalbaarheid van dat ontwerp berekent. Eens je bouwaanvraag is goedgekeurd, werkt hij die voorstudie verder uit tot een definitieve stabiliteitsstudie.

Grote prijsverschillen

Ga voor een nieuwbouw uit van gemiddeld 1.000 euro inclusief btw. Minder kan zeker, maar een factuur van 2.000 euro is ook geen uitzondering. Om maar te zeggen dat je hier geen exacte prijs kan opplakken. Alles hangt af van hoe gedetailleerd de studie is én de moeilijkheidsgraad van jouw woning.

Een stabiliteitsstudie vertrekt vaak vanuit een grondsondering. Meer weten waarom zo'n sondering belangrijk is voor je nieuwbouw?


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/fundering-en-kelder/welfsels/32249/wat-kost-een-stabiliteitsstudie/