Breedplaatvloeren (predallen)

Breedplaatvloeren of predallen zijn door hun akoestisch isolerende eigenschappen populair in appartementen. Maar ook voor nieuwbouwwoningen bieden ze interessante voordelen. Vooral als je op zoek bent naar een massieve vloeropbouw met een gladde onderzijde en veel inbouwmogelijkheden voor bijvoorbeeld spots.

Plaatsing

  1. De afgewerkte predallen van 5 à 6 cm dik gaan met een vrachtwagen naar de werf en worden volgens het legplan op de draagstructuur geplaatst
  2. Daarna volgen zijbekisting, bovenwapening op de tralieliggers en voegwapening
  3. Ten slotte wordt een betonnen druklaag gestort van ongeveer 15 cm dik
  4. Het resultaat is een volledig massieve vloeropbouw van zo’n 20 cm dik (5 à 6 cm predal + druklaag van 15 cm)

Breedplaatvloeren moeten voor plaatsing onderschoord worden, tot op het moment dat de betonnen druklaag uitgehard is. De fabrikant geeft aan hoeveel onderschoringen nodig zijn.

Vijf voordelen

Predallen zijn bij uitstek geschikt voor nieuwbouw. De belangrijkste voordelen:

1. Massieve betonvloer

De volledig massieve opbouw biedt de beste akoestisch isolatie. Interessant in appartementen, maar ook voor kangoeroewoningen. Of gewoon voor wie belang hecht aan een geluidsarme leefomgeving. Een bijkomend voordeel is de thermische inertie. Het systeem neemt traag warmte op, maar geeft die ook traag weer af. Wat het comfort ten goede komt. Ideaal in combinatie met vloerverwarming.

2. Inbouwmogelijkheden

Omdat inbouwdelen tijdens de productie aangebracht worden, moeten ter plaatse geen uitsparingen meer geboord worden voor nutsleidingen of lichtspots.

3. Ruimte voor leidingen

Bovenop de predallen komt een druklaag van bijvoorbeeld 15 cm. Daardoor is het mogelijk om voor het storten van de druklaag leidingen weg te werken.

4. Gladde onderzijde

90 % van de predallen krijgt achteraf een afwerkingslaag. Toch hebben breedplaatvloeren een zeer gladde onderzijde. Ideaal als je streeft naar een industriële look.

5. Bouwsnelheid

Het plaatsen van breedplaatvloeren duurt ongeveer anderhalf uur per verdieping. Voor de volledige afwerking (zijbekisting, wapening en het storten van de druklaag) mag je rekenen op één dag werk. De volgende dag kan de aannemer verder metselen.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media