livios logo

Bouwen we straks met levend, zelfherstellend beton?

Antwerpen kreeg een grote primeur bij de voorbereidende werken van de Oosterweelverbinding. Voor het eerst werd beton gebruikt dat als het ware zichzelf geneest. Scheuren in het beton herstellen zichzelf, en dat dankzij toegevoegde bacteriën. Een zegen voor onze sterk belaste wegen. Is straks ook de bouwsector aan de beurt?

zelfherstellend beton

De eerste praktijktest gebeurt in Antwerpen voor een dakplaat van een nieuwe rioleringsput op een werf van de Oosterweelverbinding.


© vrtnieuws.be  

zelfherstellend beton

Als de bacteriën in contact komen met lucht en water maken ze kalksteen aan dat de barst opvult.


© vrtnieuws.be  

Eerst testen

Het ‘levend’ beton onderging eerst heel wat testen in laboratoria van de Universiteit Gent. Het gaat over een Europees project waaraan een tiental landen meewerken. Maar de voorkeur voor de eerste praktijktest ging naar Antwerpen. Het proefkonijn: een dakplaat van een nieuwe rioleringsput op een werf van de Oosterweelverbinding.

Bacteriën

In beton zit het bindmiddel cement, dat op zich al herstellende capaciteiten heeft. Door toevoeging van bacteriën vergroot die kans. Professor Nele Debelie van de vakgroep bouwkundige constructies aan de Universiteit Gent legt uit: "We hebben bacteriën uit afval van aardappelen gebruikt om het beton zelfhelend te maken. Die moeten hoge temperaturen kunnen overleven en er moet voldoende kalksteen worden afgezet.”

Hoe werkt het?

Bij het ontstaan van een barst komen de bacteriën in contact met lucht en water. Ze maken dan kalksteen aan dat de barst opvult. Professor Debelie: “Als het ministerie scheuren van 0,3 mm opmerkt, worden die handmatig opgevuld. Het zelfhelende beton kan scheuren tot 0,5 mm zelf herstellen".

Minder onderhoudskosten 

Als het ‘levend beton’ werkt en de toepassing uitgebreid wordt, kan de overheid heel wat geld besparen op onderhoudskosten. Voorlopig blijft het bij deze ene dakplaat. Maar Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel ziet het positief en kijkt er al naar uit om het beton voor grote infrastructuren te gebruiken: “Nu is het afwachten om te zien of het beton op een werf reageert zoals in een laboratorium. We verwachten van wel op basis van het onderzoek.”

Benieuwd of we in de nabije toekomst ook zelfherstellend beton inzetten op onze bouwwerven.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/fundering-en-kelder/welfsels/46764/bouwen-we-straks-met-levend-zelfherstellend-beton/