livios logo

Hoe muffe geur uit kruipkelder verwijderen?

Vraag

Mijn kruipkelder verspreidt een muffe geur in huis, zeker op warme dagen. Mijn huis is gebouwd in 1974, met een kruipkelder van 80 cm hoog. Er ligt geen verharde vloer in de kelder. Wel de oorspronkelijke zwarte grond met een dun laagje wit zand erbovenop. De kruipkelder heeft twee open toegangsopeningen van 80x80 cm, een verluchtingsopening in elke ruimte via de spouw- en buitenmuur, betondallen bovenaan.

Wegens de opgehangen leidingen van de centrale verwarming en de waterleiding, en de geringe hoogte (80cm) is het weinig aantrekkelijk om grote aanpassingen te laten doen. 

Hebt u een oplossing voor het geurprobleem?

Antwoord

Noël Naert van Infobeton beantwoordt deze vraag als volgt: 

"In een gewone kelder of niet al te grote vochtige ruimte kunnen zouten (‘vochtvreters’) of een elektrische ontvochtiger uitkomst bieden. Vermits de vloer in je kruipkelder niet verhard is, heb je echter een onuitputtelijke bron van vochtigheid. Constant kunstmatig drogen wordt dan een dure onderneming."

"Dat de muffe geur zich op warme dagen nog meer manifesteert, hoeft niet te verwonderen. Warme lucht kan meer vocht bevatten, en wanneer die warme lucht bovendien in contact komt met de wanden van de koelere kruipkelder ontstaat condensatie. Dat fenomeen doet zich ook voor in oude huizen wanneer een vloer op volle grond tijdens zwoele zomerdagen nat wordt en een voorbode is van regenweer."

"In normale omstandigheden moet een betere luchtverversing in jouw geval soelaas brengen, dit wil zeggen een grotere ventilatie-openingen in de buitenwanden. Zorg dat de te verversen lucht niet in de spouwmuur terechtkomt en voorzie roosters en/of gaas om ongedierte buiten te houden. De ventilatie-openingen moet je kunnen afsluiten bij zeer warm weer en ook bij zeer koud weer om vorstschade aan leidingen te vermijden."

"Controleer om te beginnen of er geen luchtlekken zitten rond de buizen van je verwarmingsinstallatie en je waterleidingen. Die moet je met een soepele kit dichten."   

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/fundering-en-kelder/welfsels/vraag/31851/hoe-muffe-geur-uit-kruipkelder-verwijderen/