livios logo

Kan ik motorolie gebruiken om bekisting los te krijgen?

Vraag

Om een bekisting vlot los te krijgen na het uitharden van het beton wordt bekistingsolie gebruikt. Ik ga in betonplex van 18 mm een bekisting maken van H 26 x B 500 cm. Dat beton is aan de kant van de bekisting nadien niet meer zichtbaar (zit in de grond). Kan ik daarvoor niet gewone motorolie of iets dergelijks gebruiken en hierna instrijken? Het moet vlot ontkist worden, dat is alles.

Antwoord

"Technisch gesproken kan dat", stelt Noël Naert van Infobeton. "Het beton zal niet kleven aan de bekisting. Bedenk echter dat motorolie biologisch niet afbreekbaar is en dus eigenlijk de bodem wat vervuilt. Als je geen echte ontkistingsolie wenst te gebruiken en het uitzicht van het betonoppervlak toch geen belang heeft, kan je de betonplex ook met plastic folie bekleden. Het oppervlak van de betonplex wordt dan niet vuil. Zo kan je nadien de platen misschien nog voor een ander doel hergebruiken."

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/fundering-en-kelder/welfsels/vraag/33816/kan-ik-motorolie-gebruiken-om-bekisting-los-te-krijgen/