livios logo

Erg lichte chape?

Vraag

Ik verbouw een oude boerderij (jaar 1800). Er is een kamer boven een gewelfde kelder, gebouwd met natuurstenen. Daarop ligt een zeer ongelijk oppervlak met stenen en zand. We willen de kelder zo weinig mogelijk belasten. Ik hoop in die kamer een oud parket te leggen met balken om de druk te spreiden. Maar wat gebruik ik om de vloer te egaliseren, isoleren, opstijgend vocht te stoppen en als ondergrond voor de balken? Het mag niet zwaar zijn en moet hoogteverschillen van 20 cm kunnen wegdoen.

Antwoord

Zonder de situatie gezien te hebben, zou ik er voor opteren om de vloer te egaliseren en ineens uit te vullen met houten balken/kepers. Een zorgzame schrijnwerker kan dit perfect uitvoeren, en dan is er tegelijkertijd geen probleem voor de montage van dat oude parket.

Tussen de balken kan dat netjes geïsoleerd worden, de hoogte kan ook precies aangepast worden om nét uit te komen op het gewenste niveau. In normale omstandigheden is er geen vochtproductie in die kelder, dus hoeft een specifiek vochtscherm ook niet voorzien te worden.

Wel even aandacht geven aan de zijmuren, het kan natuurlijk wel zijn dat er door een gebrek aan waterkering daar wel een probleem zou optreden. Maar dat moet dan ter plaatse even bekeken en gemeten worden. 

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/fundering-en-kelder/welfsels/vraag/35073/erg-lichte-chape/