livios logo

Behandeling noodzakelijk van gladde welfsels?

Vraag

De aannemer plaatste in onze uitbouw (die een polyvalente ruimte wordt om te leven en te werken) gladde welfsels tussen stalen profielen. Hierbij werden de zijkanten van de welfsels beschadigd door de aannemer. Wij hadden de welfsels graag naturel behouden zonder bewerking, noch behandeling. We houden van die industriële look die past bij de poutrels en pilaren die werden gestoken in die ruimte.

We betreuren dus stellig dat de welfsels zijn beschadigd bij het plaatsen. De aannemer wil de plaatselijke schade aan de zijkant herstellen en geeft aan dat er na de aangewezen bescherming niets meer te zien zal zijn van die schade. Volgens de aannemer is het namelijk sterk aan te raden om welfsels palende aan een buitenomgeving sowieso afdoende te beschermen tegen vochtindringing om betonrot te vermijden.

De ruimte met de beschadigde welfsels bevindt zich binnen en we zien niet in hoe er vocht zou kunnen binnensijpelen... Klopt het dat wij de welfsels binnen onmiddellijk moeten beschermen en behandelen tegen vochtindringing, of hoeft dit niet, of hoeft dit pas na een bepaalde tijd?

Antwoord

Gladde welfsels maken deel uit van de ruwbouw. De welfsels worden meestal machinaal geplaatst, daarbij bedoelen we met een kraan. De welfsels dienen dan geplaatst te worden, deze welfsels hebben zijn geen speelgoed en zijn hun gewicht waardig.  

Deze betonnen welfsels worden eveneens ruw gefabriceerd en getransporteerd, hierbij zijn kleine beschadigingen schering en inslag. De aannemer kan en zal de schade herstellen, de schade is na herstelling praktisch niet zichtbaar.  

De welfsels dienen beschermd te worden aan de buitenzijde tegen betonrot. Aan de binnenzijde dienen de welfsels beschermd te worden tegen indringend vocht. Dit dient te gebeuren enkele weken na de plaatsing als deze voldoende zijn uitgedroogd en het vochtgehalte minimaal is.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/fundering-en-kelder/welfsels/vraag/35306/behandeling-noodzakelijk-van-gladde-welfsels/