Test: tijd om je garagepoort te vervangen?

Wanneer is het tijd om je oude garagepoort te vervangen? En waar hou je best rekening mee als je een gloednieuwe garagepoort installeert? Johan Peereboom van Harol legt uit hoe zo’n vervanging in zijn werk gaat en wat voor jou de voordelen zijn.

Je hebt de keuze tussen verschillende materialen en systemen om je garage, maar ook je hele woning een nieuwe uitstraling te geven.

Foto: Camba  

“Een nieuwe garagepoort plaatsen, is precisiewerk. We werken tot een halve centimeter nauwkeurig op maat”, begint Peereboom. “Het opmeten van de plaatser is hier dan ook cruciaal. Als dat goed gebeurt, duurt de plaatsing zelf niet langer dan een dag, inclusief het uitbreken van de oude poort. Logisch, want je wil toch niet gaan slapen met een groot gat in je gevel?”

Waarom een nieuwe poort?

Voor een automatische garagepoort heb je een stroomvoorziening nodig in de garage. Spreek dus op voorhand alles goed af met de plaatser.

Foto: Harol België NV  

Een garagepoort kan je om meer dan één reden vervangen. Waar ligt voor jou de prioriteit?

1. Denk aan je gemak

Iedereen kent bijvoorbeeld de traditionele metalen kantelpoort. In de meeste gevallen heeft die waarschijnlijk – na vele jaren dienst - zijn beste tijd gehad. Een nieuw likje verf kan de schijn nog wat hooghouden, maar de poort opent al lang niet soepel meer of blokkeert zelfs. Tijd dus voor ander en beter.

De meeste oude garagepoorten zijn bovendien nog handbediend. De stap naar automatisch is vlug gezet. Gedaan met het maken van dubbele meters of het openen van zware poorten met volle boodschappentassen rond je armen. “Nog maar een heel klein percentage van de poorten die we plaatsen, werkt manueel”, merkt Johan Peereboom op. “Voor een automatische garagepoort heb je wel een stroomvoorziening nodig in de garage. Spreek dus op voorhand alles goed af met de plaatser.”

En zit je nog met een poort die naar buiten toe opent? Dan kan je eventueel kiezen voor een systeem dat de gevel niet verlaat. Geen plaatsverlies meer of te kort parkeren met je wagen. “Sectionaalpoorten werken standaard op deze manier. Hier heb je de keuze tussen een verticaal of zijdelings schuivend systeem.”

2. Extra veiligheid

Oudere kantelpoorten zijn een relatief gemakkelijke prooi voor inbrekers. De nieuwste generatie garagepoorten zet dan ook extra in op beveiliging.

Foto: Hörmann Belgium NV  

Oudere kantelpoorten zijn een relatief gemakkelijke prooi voor inbrekers. De nieuwste generatie garagepoorten zet dan ook extra in op beveiliging, zegt Peereboom: “Poorten met elektrische aandrijving zijn gemakkelijk te combineren met bijvoorbeeld een codeklavier of vingerscansysteem.”

“Er bestaat zelfs een keurmerk (SKG) voor beveiliging. Naargelang je je poort uitbreidt met extra beveiligingsopties, kom je in een hogere veiligheidsklasse te zitten. Kies bijvoorbeeld voor extra bescherming van de wielen op je rails, zodat mensen met kwade bedoelingen ze niet uit de rail kunnen drukken. Of voor een slot op de motor dat blokkeert als iemand de poort probeert te forceren.”

Vergeet ook je eigen veiligheid niet. Met een vingerklembeveiliging komen je vingers nooit vast te zitten tussen de panelen van een sectionaalpoort. “En het is zelfs mogelijk om automatisch obstakels te detecteren, waardoor de poort tijdig stopt. Ten slotte zijn er ook oplossingen om algemene schade aan je poort te voorkomen, zoals een veerbreukbeveiliging. Deze laatste twee beveiligingen zitten trouwens standaard op aandrijvingen en poorten met het bekende Europese CE-keuringslabel."

3. Isolatie steeds belangrijker

“Er is een Europees energielabel op til voor poorten. Minimumnormen zijn er nog niet, maar die verwachten we wel."

Foto: Harol België NV  

Een traditionele poort is meestal niet meer dan een stalen plaat zonder enige vorm van isolatie. En langs de vele openingen komt de kou gemakkelijk naar binnen en gaat de warmte snel naar buiten. Nefast voor woningen waar de garage nog binnen het beschermd volume van de woning ligt. Maar geen goed nieuws voor je portefeuille.

Johan Peereboom denkt dan ook dat er strengere eisen aankomen: “Er is een Europees energielabel op til voor poorten. Minimumnormen zijn er nog niet, maar die verwachten we wel. Intussen zetten we hier wel op in met een thermisch aangepaste poort, dankzij onder meer extra geïsoleerde panelen, en een betere dichting rondom de poort. Dit om de luchtdichtheid te verhogen en koudebruggen weg te werken.”

Hoe ver moet je dan gaan qua isolatie? Is een superisolerende poort een goed idee of toch niet? De meningen zijn verdeeld. 

4. Het oog wil ook wat

Maar ook het uitzicht speelt een rol. Misschien heb je net gerenoveerd, waardoor je garagepoort gewoon niet meer past bij jouw woning. Of ben je gewoon uitgekeken op de deuken en krassen in je oude poort. Je hebt alvast de keuze tussen verschillende materialen en systemen om je garage, maar ook je hele woning een nieuwe uitstraling te geven. De kleuren zijn tegenwoordig voor het uitkiezen, al dan niet met een folie. En met een structuurlak is je poort beter beschermd tegen krassen.

Zit je met obstakels?

Zorg dat je gekozen poort volledig open kan en dat er ruimte is om eventueel een motor te plaatsen voor de elektronische aansturing.

Foto: Camba  

Ten slotte nog een aantal aandachtspunten waar je wel nog even extra op moet letten volgens Johan Peereboom:

  • Zorg dat je gekozen poort volledig open kan en dat er ruimte is om eventueel een motor te plaatsen voor de elektronische aansturing. Heb je te weinig ruimte, dan kan de plaatser nog wat spelen met de hoogte de poort, zodat alles past.
  • Je hebt ook genoeg plaats nodig voor de rails. Soms is de zijruimte eerder beperkt. Er zijn wel speciale renovatieprofielen op de markt om dit probleem op te lossen.
  • De dorpel houdt de traditionele kantelpoort tegen wanneer je ze sluit. Let erop dat de aansluiting van de dorpel op de nieuwe poort vlekkeloos gebeurt. Anders kan je poort een beetje scheef gaan staan. Ook hier bestaan oplossingen voor, in de vorm van aangepaste onderrubbers.

Om af te sluiten nog een kleine tip voor na de werken. Wat moet er gebeuren met je oude poort? Vaak neemt de plaatser deze mee tegen een (kleine) meerkost. Maak dus ook hier goede afspraken rond.

Producten

3 soorten houten poorten

Camba

3 soorten houten poorten

Rolluiken: optimale veiligheid, met oog voor uw privacy

Winsol

Rolluiken: optimale veiligheid, met oog voor uw privacy

Kan u niet kiezen tussen curvo of quadro? Dan is mezzo de oplossing!

Koppen.be

Kan u niet kiezen tussen curvo of quadro? Dan is mezzo de oplossing!