Mag buurman ons perceel betreden om muur garage te bouwen?

Vraag

Onze buurman breidt zijn woning uit met een garage. Deze komt tot op de perceelsgrens (geen gemene muur). Wij hebben geen handtekening gezet, maar ook geen bezwaar ingediend.

Zijn wij verplicht om de buurman toelating te geven tot het betreden van ons perceel om de buitenmuur te kunnen metselen? De bouwvakkers zeggen dat het niet toegelaten is om binnenmuur en buitenmuur samen op te trekken.

Antwoord

We legden jouw vraag voor aan advocaat Peter Henriksen:

"Eigendom is het recht om op de meest volstrekte wijze van een zaak het genot te hebben en daarover te beschikken, mits men er geen gebruik van maakt dat strijdig is met de wetten. In principe bent u aldus gerechtigd uw buur toegang tot uw eigendom te ontzeggen.

Desalniettemin bestaat de kans dat uw nabuur dit als rechtsmisbruik zal trachten te laten kwalificeren. Eén en ander zou daadwerkelijk rechtsmisbruik zijn indien het nadeel dat u wordt berokkend kennelijk disproportioneel is met het voordeel dat uw nabuur hieruit haalt."

Beantwoord door: Peter Henriksen, elegis– Huybrechts, Engels, Craen & vennoten
Meer beantwoorde vragen over Garage en carport

Vind je dit artikel interessant?

bookmark_border Bewaar artikel

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

Producten

3 soorten houten poorten

Camba

3 soorten houten poorten

Rolluiken: optimale veiligheid, met oog voor uw privacy

Winsol

Rolluiken: optimale veiligheid, met oog voor uw privacy

Garagepoort- en inrithekaandrijvingen

Hörmann Belgium NV

Garagepoort- en inrithekaandrijvingen

Kan u niet kiezen tussen curvo of quadro? Dan is mezzo de oplossing!

Koppen.be

Kan u niet kiezen tussen curvo of quadro? Dan is mezzo de oplossing!