Gevelplaten

Mag het voor jou eens wat anders zijn voor de afwerking van je gevel? Gevelplaten zijn er in allerlei vormen, materialen en afmetingen. Van composiet tot aluminium. 

1. Vezelcementplaten

Bestaan naast cement uit een mengeling van kalksteen en mergel. Plus een hydraulisch bindmiddel dat het basisbindmiddel vormt. Vezelcement is verkrijgbaar in zijn natuurlijke kleur of met een duurzame coating op waterbasis. Gestructureerd of effen oppervlak.

2. HPL

HPL (high pressure laminate) wordt ook wel hogedruklaminaat genoemd. De platen zijn opgebouwd uit houtvezels of papier waaraan harsen zijn toegevoegd. Dit alles is onder hoge druk samengeperst. Panelen worden verlijmd, geschroefd of met haken bevestigd tegen een onderstructuur. Voor de afwerking kan je alle kanten uit, tot zelfs foto's of tekeningen.

3. Pvc

Pvc-panelen, ook sidings genoemd, bestaan uit een basis van hardschuim pvc met daarboven een toplaag. Voor de afwerking van die toplaag zijn er tal van mogelijkheden qua kleur en structuur. Bevestigd op een onderstructuur of met een kliksysteem.

4. Composiet

Een combinatie van twee materialen. Zo zijn er panelen op de markt die uit een mix van pvc en hout bestaan. Ze combineren de beste eigenschappen van beide materialen: het natuurlijke uitzicht van hout en het stevige karakter van kunststof.

5. Keramisch

Hetzelfde materiaal en voordelen als bakstenen en pannen, maar dan in plaatformaat. Wel een streepje voor op de baksteen: een snelle montage. Verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten.

6. Basalt

Plaats eens een vulkaan tegen je gevel! Basaltpanelen zijn namelijk gemaakt uit vulkanisch gesteente. Lichter dan vezelcement- en volkernplaten. Geschroefd, genageld of gelijmd. Al dan niet op een lattenwerk.

7. Aluminium en staal

Om weerstand te bieden tegen de weersinvloeden krijgt het aluminium een coating of anodiseerlaag. Door de coating verkrijgbaar in diverse kleuren. Een specifieke behandeling sluit roestvlekken uit. Licht, maar stevig materiaal. Staal kan een alternatief zijn. Het is goedkoper, maar de naden kunnen minder goed afgewerkt worden.

8. Cortenstaal

Na verloop van tijd krijgt de oorspronkelijke bruingrijze plaat een beschermende roestlaag die het verder oxideren van het kernmateriaal voorkomt. Deze bruine kleur ontstaat door de weersinvloeden. De bevestiging gebeurt via gevelcassettes. Vaak gebruikt om gevelaccenten te leggen.

9. Zink

Zink heeft na de plaatsing geen nabehandeling meer nodig. Het laat zich gemakkelijk behandelen waardoor je hoeken en kanten mooi kan afwerken. Verkrijgbaar in panelen, maar ook in de vorm van cassettes. Laag gewicht.

10. Solid Surface

Van interieur naar exterieur. Deze panelen creëeren een strakke look, maar voelen toch zacht aan. Uitgebreid kleurenassortiment.

Producten

Hoe opstijgend vocht aanpakken?

Vochtbestrijding TIBAS

Hoe opstijgend vocht aanpakken?

Cellenbeton blokken, ideaal voor een woning die voldoet aan de strenge EPB-eisen

Ytong

Cellenbeton blokken, ideaal voor een woning die voldoet aan de strenge EPB-eisen

Aluminium vliesgevels: Sterke thermische isolatie met een modern design

Sapa

Aluminium vliesgevels: Sterke thermische isolatie met een modern design

Belgische blauwe steen dorpels, tijdloze klasse

Carrières Du Hainaut

Belgische blauwe steen dorpels, tijdloze klasse

Ecologisch en duurzaam gemaakte gevelstenen

Vandersanden

Ecologisch en duurzaam gemaakte gevelstenen

Intelligente gevelverven voor individuele eisen

Sto nv

Intelligente gevelverven voor individuele eisen