Zo veelzijdig zag je hout nog nooit

De revival van hout is dit jaar één van de drie hoofdthema’s van Batibouw. Niet verwonderlijk want met dit authentiek materiaal zijn de mogelijkheden oneindig. Zowel binnen als buiten! Dat je hout kan gebruiken als terrasbekleding of tuinafsluiting weet iedereen. Maar wat dacht je van een houten douche of massief keukenwerkblad? Laat je verrassen door enkele opvallende projecten met hout als absolute blikvanger.

1. In de douche 

Wist je dat hout ook kan worden gebruikt in de douche? Wel op voorwaarde dat je stabiele en duurzame houtsoorten gebruikt die niet-poreus zijn en een gesloten nerf hebben. Geschikte soorten: afrormosia, ipé, itauba en teak.

In de douche is massief hout aangewezen, in verticale richting. Dat vergemakkelijkt het aflopen van het water. De kopse uiteinden van het hout (waar de planken zijn doorgezaagd) mogen niet in contact komen met water. Om het risico op oppervlakteschimmel te verkleinen, werk je het hout best af met olie. Zo kan je het sneller droogwrijven na het douchen.

2. Puur natuur 

Onder de houten vloerbekledingen is een massieve parketvloer de absolute top. Hij verschilt van samengesteld parket of een houtfineervloer door zijn specifieke samenstelling. De planken, stroken of blokjes van een massieve parketvloer zijn gemaakt uit één laag massief hout, zonder toevoeging van andere componenten. 

Wie zijn hart verliest aan een massieve parketvloer heeft keuze zat aan Europese, Noord-Amerikaanse en exotische houtsoorten. Welke houtsoort en afwerking je kiest, hangt af van de ruimte waar de vloer komt te liggen en de intensiteit van beloop. Voor drukbelopen ruimtes lenen de harde(re) houtsoorten zich het best.

3. Op en top hout 

Ook voor specifieke bouwtoepassingen zoals ‘optoppen’ komt hout sterk uit de hoek. Dit is het aanbrengen van een of meer nieuwe bouwlagen bovenop een bestaand gebouw. Perfect om inventief om te springen met (beperkte) ruimte. 

Het grote voordeel van hout in vergelijking met andere bouwmaterialen is zijn licht gewicht. Het totale gewicht van een houten optopconstructie bedraagt 60 à 65 % van het gewicht van eenzelfde constructie in baksteen. 

4. Tegen de muur 

Net zoals voor het plafond is houten wandbekleding weer helemaal in. Met hout is veel meer mogelijk dan de klassieke houten wandpanelen en bijbehorende lijsten en plinten. Je kan een wand volledig of deels bekleden met massief hout, (gefineerd) plaatmateriaal of fineerbehang. 

Een massief houten wandbekleding heeft een hogere stootvastheid. Een bijkomend voordeel is dat het hout gedurende zijn levensduur diverse malen kan worden opgeschuurd. Hou je van materiaal met een verhaal, dan val je ongetwijfeld voor de doorleefde sfeer van recuperatiehout. Kies je voor een houtsoort met een uitgesproken houttekening en hecht je belang aan een meer egaal resultaat, dan is fineerhout de juiste keuze. 

5. In de keuken 

Keukenwerkblad van massieve eik, afwerking met olie.

Foto: Belgian Woodforum & Aro  

Hout is niet alleen geschikt voor een (op maat gemaakte) keukeninrichting of keukenvloer. Ook als werkblad doet dit materiaal het bijzonder goed. Hout staat niet alleen op hygiënisch vlak zijn mannetje. Of je nu een landelijke, klassieke, hedendaagse of roestvrijstalen hightech-keuken in huis hebt, de natuurlijke uitstraling van een massief houten werkblad maakt het verschil. 

Tijdens zijn levensduur kan het werkblad diverse keren worden opgeschuurd. Na elke schuurbeurt ziet het hout er weer stralend nieuw uit. Omdat het in contact komt met voedingswaren, verdient de afwerking de nodige aandacht. Afhankelijk van je smaak kies je voor een natuurlijke (on)gekleurde olie of watergedragen matte vernis. 

Met dank aan het Belgian Woodforum.

Producten

Powerpanel HD: de waterafstotende en weersbestedige gevelplaat

Fermacell BV (James Hardie Europe Group)

Powerpanel HD: de waterafstotende en weersbestedige gevelplaat

Thermische gevelisolatie voor zowel nieuwbouw als renovatie

Caparol

Thermische gevelisolatie voor zowel nieuwbouw als renovatie

40 jaar garantie - dak- en gevelruiten 44x44

Prefa

40 jaar garantie - dak- en gevelruiten 44x44

Belgische blauwe steen dorpels, tijdloze klasse

Carrières Du Hainaut

Belgische blauwe steen dorpels, tijdloze klasse

Handvorm gevelstenen

SVK

Handvorm gevelstenen

Volle lijmblokken voor een zeer goede geluidsisolatie

Silka

Volle lijmblokken voor een zeer goede geluidsisolatie