Dak isoleren langs binnen, buiten of met sandwichpanelen?

Een slecht geïsoleerd dak is verantwoordelijk voor 25 tot 30 % van de warmteverliezen in huis. Als u weet dat verwarming één van de belangrijkste energiekost in woningen vormt, beseft u ongetwijfeld dat de isolatie van uw dak absoluut prioritair is. In grote lijnen bestaan er drie technieken om het dak van uw woning te isoleren: langs de binnenkant, langs de buitenkant en met behulp van sandwichpanelen.

Langs de binnenkant

Bij dakisolatie langs de binnenkant brengt u een soepel isolatiemateriaal (glaswol, rotswol, schapenwol) aan tussen de elementen van het gebinte, meestal tussen de daksparren meteen onder het onderdak. Aangezien de hoogte van de sparren vaak beperkt is tot 5 of 6 cm, moet u een tweede laag aanbrengen in dezelfde richting of, bij voorkeur, in de andere richting om een minimale isolatiedikte van 12 tot 15 cm te bereiken. De isolatiematten worden tussen de elementen van het gebinte gepropt. Om het isolatiemateriaal tegen condensatievocht te beschermen, wordt het volledige oppervlak afgewerkt met een dampscherm dat ter hoogte van de naden en de aansluitingen op de muren perfect wordt afgedicht. Als alternatief kunt u opteren voor rigide isolatie (panelen in polyurethaan, geëxtrudeerd polystyreen of geëxpandeerd polystyreen) onder de daksparren. In dat geval worden de panelen meestal in twee, kruislingse lagen geplaatst en mechanisch aan de sparren bevestigd met behulp van moeren en steunschroeven. Indien u uw dak isoleert langs de binnenkant, hoeft de dakbedekking niet worden weggehaald. Het is bovendien een eenvoudige en snelle techniek, makkelijk te realiseren door doe-het-zelvers en met een lage uitvoeringskost. Daartegenover staat dat de isolatie tussen de elementen van het gebinte niet ononderbroken is, waardoor de efficiëntie daalt. Het is ook moeilijk om de dakisolatie te laten aansluiten op de buitenisolatie van de muren.

Langs de buitenkant

Het Sarking-procedé is een interessante methode om hellende daken langs buiten te isoleren. De isolatie wordt boven de dragende structuur van het dak bevestigd, op de sparren. Zo wordt een ononderbroken isolatielaag aangelegd die perfect doorloopt en dus moeiteloos koudebruggen voorkomt. Dit is de meest interessante formule bij nieuwbouw of indien de dakbedekking tijdens renovatiewerken vervangen moet worden. Het aanbrengen van buitendakisolatie gaat vrij snel en laat u toe om in relatief korte tijd uw woning water- en luchtdicht te maken. Er is ook een verminderd risico op koudebruggen en op vocht en schimmelvorming. De techniek is wel duurder dan andere isolatietechnieken en tijdens renovaties is het soms noodzakelijk om een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen.

Sandwichpanelen

Sandwichpanelen bestaan uit twee buitenlagen met ertussen een laag isolatiemateriaal. Dergelijke prefab elementen worden meestal gebruikt voor hellende daken. Ze worden op de centrale gordingen geplaatst en vormen een structuur die fungeert als keper, isolatie, binnenafwerkingspanelen, onderdak en eventueel latwerk voor de dakpannen of leien. Ze zijn verkrijgbaar met verschillende types isolatiemateriaal: geëxpandeerd polystyreen, polyurethaan of rotswol. De panelen vormen een ononderbroken isolatielaag en zijn heel tijd efficiënt. De realisatie van het dak en verschillende ingrepen worden in één eenvoudige interventie uitgevoerd. U moet wel de bestaande dakbedekking en daksparren weghalen en de techniek is nauwelijks geschikt voor en moeilijk aan te brengen op kleine of grillig gevormde daken.

Dakramen

Indien u besluit de zolder in te richten, zorgen dakramen voor de nodige lichtinval om een aangenaam leefkader te creëren. De isolatie van dergelijke ramen en hun onmiddellijke omtrek is essentieel om een optimaal comfort te garanderen. Waar moet u op letten? Dakramen hebben meestal een structuur in hout. Omwille van de levensduur kiest u beter voor een model met aan de buitenzijde beschermingsprofielen in gelakt aluminium. Dubbele beglazing met hoog rendement wordt warm aanbevolen. Tegenwoordig bestaan er zelfs dakramen met drievoudige beglazing. Luiken, rolluiken, buitenstores en andere zonwerende voorzieningen beïnvloeden eveneens de totale isolatiewaarde van het dakraam. Ze beperken de warmteverliezen tijdens koude nachten en voorkomen oververhitting in de zomer. De aansluitingen op perifere elementen zijn belangrijk om koudebruggen, het risico op condensatie en de infiltratie van regenwater te vermijden. Er moet dan ook bijzondere aandacht besteed worden aan de aansluitingen tussen de dakramen enerzijds, en de isolatie, het dampscherm en het onderdak anderzijds. Tekst Jérémy Goldyn

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media