livios logo

Checklist isolatie

Isolatie kiezen is allesbehalve een evidentie. Met volgende vragen in de checklist proberen we je alvast op de goede weg te zetten. Welke vragen stel je best?

Waarom isoleren?

 • Isolatie vormt een buffer tussen het buitenklimaat en de leefruimtes van je woning waar je een binnenklimaat wil handhaven.
 • Hoe beter je isoleert, hoe beter de koude ’s winters buiten blijft en de warmte binnen, en dus hoe lager je energieverbruik voor verwarming en/of koeling.
 • De EPB-regelgeving voor nieuwbouw en renovaties omvat dan ook isolatie-eisen waaraan je woning moet voldoen. Je EPB-verslaggever geeft hierover advies.

Wanneer isoleren?

 • De ruwbouwfase is de ideale gelegenheid om je vloeren, muren en dak grondig te isoleren en koudebruggen (plaatsen waar de bouwschil onderbroken wordt) te vermijden.
 • Ook bestaande woningen kan je bijkomend isoleren. Let op voor beperkingen.
 • Als je grondig renoveert en je woning bijna volledig stript, is dat het uitgelezen moment om je bouwschil onderhanden te nemen. Vergeet daarbij ook ramen en deuren niet.
smallere baksteen gevelsteen spouwisolatie luchtspouw muuropbouw

Foto Terca
  

Hoe een nieuwe woning isoleren?

 • In een nieuwbouw kan je alle kanten uit. Een belangrijk aandachtspunt is de zogenaamde kimlaag, de eerste laag bouwblokken die je bouwschil thermisch scheidt van de ondergrond. Hiervoor zijn draagkrachtige isolerende materialen geschikt, zoals cellenbeton of cellenglas.
 • De vloeren kan je isoleren met gespoten isolatie of harde isolatieplaten.
 • Voor de muren kan je naast harde platen ook zachte isolatiedekens gebruiken uit minerale wol of bio-ecologische materialen zoals houtwol of hennep. Ook het inblazen van isolatiemateriaal, bijvoorbeeld cellulosevlokken, langs de bovenzijde is een optie.
 • Voor het dak heb je diverse mogelijkheden: langs de binnenzijde met platen of dekens. Langs de buitenzijde op de houten dakstructuur met platen. Er zijn ook geprefabriceerde dakelementen, die bovenop de gordingen komen (die evenwijdig lopen met de nok). Deze combineren isolatie, de kepers, het onderdak en de binnenafwerking in één enkel product.
 • Bij platte daken heb je de keuze tussen een warm dak of een omkeerdak. Bij een warm dak ligt de isolatie bovenop de dakvloer (met daartussen een dampremmende folie), gevolgd door de dakafdichting. Bij een omkeerdak komt eerst de dakafdichting en vervolgens de isolatie, die op haar plaats blijft dankzij een ballastlaag van grind of tegels. Hiervoor komen alleen drukvaste en vochtbestendige XPS-platen in aanmerking als isolatie.

Hoe een bestaande woning isoleren?

 • Bestaande muren kan je op drie manieren isoleren. Ten eerste: langs de buitenzijde. Zo isoleer je optimaal zonder binnenruimte te verliezen. Bovendien verander je meteen ook het uitzicht van je gevel. Ten tweede: door de spouwmuur na te isoleren met PUR, EPS of minerale wol. Dit gaat eenvoudig, maar je bent beperkt door de dikte van de spouw. Ten derde: langs de binnenzijde, als het niet mogelijk is om langs buiten te isoleren. Je boet dan wel in aan leefruimte. Bovendien is een perfecte uitvoering van de werken cruciaal, om problemen met condensatie te vermijden.
 • Een bestaande vloer kan je het makkelijkst isoleren langs de onderzijde, maar dat kan alleen bij een kelder of een kruipkelder. Vloeren op volle grond kan je uitgraven en opnieuw opbouwen: inclusief vloerplaat, isolatie, chape en afwerking. Ligt er al een vloerplaat, dan moet je de isolatiedikte beperken, anders kom je in de problemen met je binnen- en buitendeuren, trappen, enzovoort. Voor vloeren zijn naast gespoten isolatie vooral harde platen geschikt met een hoge drukvastheid, zoals PUR, PIR, EPS of XPS.
 • Een bestaand dak kan je zelf isoleren door isolatiemateriaal aan te brengen tussen de kepers. Doe dit alleen als je dak nog in goede staat verkeert en over een onderdak beschikt.
isolatie dak dakisolatie zolder

Foto URSA
  

isolatieschuim icynene isolatiemateriaal dakisolatie gevelisolatie alternatief voor PUR

Foto Isolteam
  

Gebruik gepast isolatiemateriaal

 • Gebruik voor elke toepassing (dak, muren, vloeren) het gepaste isolatiemateriaal.
 • Je kan isolatiematerialen vergelijken op basis van hun lambda-waarde. Dit getal geeft de warmtegeleidbaarheid aan: hoe lager lambda, hoe beter de isolatie.
 • Moet je altijd gaan voor de laagste lambda-waarde? Toch niet. Want de dikte van de isolatielaag speelt natuurlijk ook een rol. Als je voldoende ruimte hebt, is het budgettair of praktisch soms interessanter om een iets minder goed isolerend materiaal te gebruiken dat je wat dikker aanbrengt. Is de ruimte beperkt, dan kan is een zeer goed isolerend materiaal het efficiëntst.

Werk met betrouwbare aannemers

 • De kwaliteit van de isolatie staat of valt met de uitvoering.
 • Ga alleen in zee met een betrouwbare aannemer. Vraag referenties.
 • Controleer de correcte uitvoering van de werken of vraag of je architect alles goed opvolgt.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/isolatie/checklist-isolatie/