Isolatie van een hellend dak

Een hellend dak kan je op verschillende manieren isoleren: via je zoldervloer, tegen het dak, met behulp van geprefabriceerde dakelementen, een Sarkingdak of gespoten isolatie. We sommen enkele belangrijke aandachtspunten op.

Op de zoldervloer of tegen het dak?

Gebruik je je zolder niet regelmatig? Dan is isolatie op de zoldervloer geschikt. De warmte van de onderliggende kamers kan zo niet naar de zolder. Wordt je zolder wel regelmatig gebruikt? Dan plaats je best isolatie tegen het dak.

Het onderdak

Het onderdak is een extra beschermingslaag tussen het isolatiemateriaal en de dakbedekking. Het beschermt de ruwbouw in afwachting van de eigenlijke dakbedekking en vormt een barrière tegen stof, wind, poedersneeuw en binnensijpelend water.

De vereisten voor een goed onderdak? Het moet waterdicht, maar dampdoorlatend zijn, anders heb je kans op condensatie. Het onderdak wordt op de kepers geplaatst. Op het onderdak worden tengellatten genageld en daarop de panlatten. Het onderdak moet uitmonden in de dakgoot zodat het water afgevoerd wordt. Vermijd zoveel mogelijk horizontale naden.

Er zijn verschillende materialen voor je onderdak:

 • Pvc-platen:
  • Dubbelwandige zijn te verkiezen boven enkelwandige.
  • Voordeliger qua prijs en plaatsing dan vezelcementplaten.
  • Kunnen gaan doorhangen onder invloed van de warmte.
 • Pvc-folies:
  • Niet-geperforeerde folies zijn af te raden; niet dampdoorlatend.
  • Geperforeerde folies zijn wel dampdoorlatend op voorwaarde dat gaatjes niet gaan dichtslibben.
 • Vezelcementplaten:
  • Duurder, maar anderzijds zeer goed dampdoorlatend, volledig waterdicht en capillair.

Het luchtscherm

De luchtdichtheid is van zeer groot belang: is je dak niet luchtdicht, dan daalt de kwaliteit van de isolatie aanzienlijk. De isolatiepanelen moeten perfect op elkaar aansluiten (geen open voegen). Alle aansluitingen met de muurplaat, nokgording, muren,... moeten nauwgezet uitgevoerd worden. Breng een luchtdicht scherm (folie) tegen het isolatiemateriaal aan en laat geen ruimte vrij tussen de folie en de isolatie. Het luchtscherm mag nergens scheuren of gaten vertonen. Kleef de naden van de folie en de aansluitingen met de muur zorgvuldig af. 

Het dampscherm

Verwar het dampscherm niet met het luchtscherm. Een luchtscherm is altijd nodig terwijl een dampscherm enkel boven vochtige en warme ruimten nodig is. Ze bestaan uit hetzelfde materiaal, maar een dampscherm is ook dampdicht. Ze hebben een andere functie: het dampscherm houdt de vochtige binnenlucht tegen zodat er geen condensatie kan ontstaan aan de koude zijde van de dakconstructie. Een veelgemaakte fout: het dampscherm aan de koude zijde plaatsen in plaats van aan de warme zijde.

Opgelet: het onderdak moet dampdoorlatend zijn en het dampscherm dampdicht. Hoe kan dat? Er dringen altijd minimale hoeveelheden waterdamp door het dampscherm. Die moeten opgevangen worden door het onderdak.

De verschillende isolatiematerialen

Je hebt keuze uit een ruim aanbod isolatiematerialenminerale wollen, kunststof, cellenglas, natuurlijke en reflecterende materialen. In de tabel vind je een overzicht van de materialen en hun isolerende capaciteiten.

Dakelementen

Geprefabriceerde dakelementen bestaan uit een bevestiging voor de panlatten (keper), het onderdak, de dragende structuur, een isolatielaag en een afwerking aan de binnenzijde. In vergelijking met een traditionele dakopbouw zijn geprefabriceerde dakelementen duurder, maar de meerprijs wordt terugverdiend door besparing op de werkuren. Er zijn ook minder uitvoeringsfouten (fabrieksmatige productie).

We onderscheiden twee types: dubbelschalige (sandwichelementen) en enkelschalige elementen. Bij dubbelschalige zit boven de isolatie nog een vochtwerende spaanderplaat. Bij enkelschalige elementen bevindt de isolatie zich aan de bovenzijde. Aan de onderkant hebben dakelementen een witte afwerkingslaag. Die kan op termijn behangen, geverfd of bekleed worden.

Je plaatst de dakelementen rechtstreeks op de gordingen (balken evenwijdig met nok van het dak), dus niet op de kepers of spanten zoals bij een traditionele dakopbouw. Opgelet: dicht de naden tussen twee dakelementen degelijk af (vb. met polyurethaanschuim).

Het Sarkingdak

De Sarking-methode is een isolatiesysteem voor hellende daken waarbij de isolatie aan de bovenzijde van de draagconstructie is bevestigd in plaats van tussen de kepers zoals bij een traditioneel dak.

Het belangrijkste voordeel is dat koudebruggen gemakkelijker voorkomen kunnen worden: de isolatieplaten worden doorlopend gelegd en je hebt minder risico's op foute plaatsing. Je dakhout bevindt zich onder de isolatie en wordt hierdoor extra beschermd. Bovendien heb je geen plaatsverlies aan de binnenzijde, omdat je hier geen isolatie moet plaatsen. Het estetisch voordeel? De houten structuur aan de binnenzijde blijft zichtbaar en komt zo beter tot zijn recht. Een Sarkingdak is interessant bij renovaties: de bestaande binnenafwerking moet niet verwijderd worden. En je bereikt hoge isolatiewaarden met een geringe dikte aan isolatiemateriaal. Het nadeel? Deze methode is duurder dan de traditionele isolatiemethode.

Waarop letten bij de plaatsing?

Een degelijke dakisolatie staat of valt met een correcte plaatsing. Hier wordt jammer genoeg vaak tegen gezondigd. Ontdek en vermijd de grootste fouten bij het plaatsen van dakisolatie.

Gespoten dakisolatie

Gespoten dakisolatie wordt meestal gebruikt voor renovaties, maar kan ook voor nieuwbouw. Het is isolatie op basis van polyurethaan (PUR). Het wordt gespoten tussen de balken of - bij renovaties - rechtsreeks op de pannen. Doordat PUR enorm kleeft, krijg je één naadloze, waterdichte isolatiemantel. Bovendien heeft PUR een heel lage lambda-waarde waardoor het product minder dik moet aangebracht worden voor dezelfde isolatieprestaties als de andere materialen veel kleiner risico op koudebruggen. Het nadeel? Het is niet weggelegd voor doe-het-zelvers en het is wat duurder dan de traditionele isolatiemethodes.

Premie en fiscale aftrek voor dakisolatie

Wie investeert in dakisolatie kan in aanmerking komen voor een premie. Alle info vind je in de Livios-Premielinker.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media