Vermijd vochtproblemen: het verschil tussen onderdak en dampscherm

Sommige doe-het-zelvers die hun hellend dak willen isoleren, blijken niet 100% vertrouwd zijn met de begrippen ‘onderdak’ en ‘dampscherm’. Dat resulteert dan in een foute plaatsing, wat op zijn beurt weer leidt tot vochtproblemen. Wij proberen enkele misverstanden de wereld uit te helpen.

Hetzelfde doel, andere eigenschappen

Een onderdak en een dampscherm zorgen er allebei voor dat er geen vocht in je isolatie kan dringen. Want natte isolatie verliest zijn isolerende waarde. Het onderdak en het dampscherm doen dat elk op hun eigen manier. Daarom hebben ze ook specifieke eigenschappen en moet je ze op de juiste plaats aanbrengen.

  • isolatie hellend dak
    © Energiesparen.be
  • onderdak
    Foto Koramic

Onderdak

Het onderdak zit letterlijk nét onder je dakbedekking. Dit noemen ze de 'koude zijde' omdat het onderdak buiten het verwarmd volume zit. Het zorgt er samen met de dakbedekking voor dat de isolatie optimaal beschermd is tegen de weersinvloeden. Daarom is het belangrijk dat het onderdak regendicht, vocht- en vorstbestendig is.

Dampscherm

Ook het dampscherm voorkomt dat er vocht in je isolatie binnendringt. Maar het beschermt niet tegen water van buiten, maar tegen het vocht dat uit je woning komt. Vocht dat van binnen komt? Daarmee bedoelen we de waterdamp die je als bewoner produceert door te ademen, te douchen, te poetsen, de was te laten drogen, ...

Tip: Een dampscherm plaatsen? Zo breng je het correct aan.

Dampdicht of dampopen?

Het dampscherm moet daarom dampdicht zijn, het moet als een damprem fungeren die het vocht tegenhoudt voor het aan je isolatie raakt. Het onderdak moet in tegenstelling dampopen zijn. Vocht dat toch in je isolatie binnendringt, moet namelijk naar buiten toe weg kunnen.

Samenvattend

We gieten alles nog eens in een samenvattende tabel:

OnderdakDampscherm
FunctieBeschermt tegen weersinvloedenBeschermt tegen vochtproductie binnenshuis
PlaatsKoude zijde, boven de isolatieWarme zijde, onder de isolatie
EigenschapDampopen, maar weersbestendigDampdicht

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media