livios logo

Er verandert heel wat onder de energiepremies vanaf 2017

Vlaanderen trekt volop de kaart van de totaalrenovaties. Daarom zette de regering ook het licht op groen om het premiesysteem voor bestaande woningen zelf aan een grondige renovatie te onderwerpen.

Zoals al meermaals aangekondigd, zal de Vlaamse regering een aantal premies afbouwen. Dat geldt voor dakisolatie en het plaatsen van hoogrendementsglas.

Foto Recticel Insulation
  

Vanaf volgend jaar verdwijnt ook de combipremie. Die is goed voor een extra besparing als je muurisolatie en het plaatsen van nieuwe ramen combineert.

Foto Isolatie Verhoeven
  

In de plaats komt de totaalrenovatiebonus. Het opzet: combineer binnen de vijf jaar drie of meer van onderstaande groene investeringen.

Foto Viessmann Belgium bvba
  

Alles samengevat: combineer je verschillende energetische ingrepen bij je renovatie, dan krijg je een hogere premie. Spreid je ze over de tijd, dan zal je minder aan premies terugkrijgen.

Foto Kingspan Insulation N.V.
  

Vanaf 1 januari 2017 mogen we ons aan een aantal nieuwigheden verwachten op het vlak van energiepremies. De huidige premies kan je nog aanvragen als je eindfactuur in 2016 is afgehandeld. Een overzichtje van wat ons allemaal te wachten staat.

1. Premies afgebouwd voor dak en glas, stimulans voor warmtepomp

Momenteel kunnen we nog genieten van verschillende individuele premies wanneer we onze woning energievriendelijker maken. Denk maar aan premies voor dakisolatie, het na-isoleren van de spouwmuur, enzovoort. 

Zoals al meermaals aangekondigd, zal de Vlaamse regering een aantal premies afbouwen. Dat geldt voor dakisolatie en glasisolatie. Twee renovaties die ervoor zorgen dat je woning meteen heel wat energie-efficiënter wordt. Door het afbouwen van de premies wil de regering heel wat renoveerders aanmoedigen om nog dit jaar volop in te zetten op deze twee ingrepen. Wat glasisolatie betreft, zal je nog enkel een premie krijgen voor het installeren van superisolerend glas met een U-waarde van maximum 1,1.

Zakken ook: de premies voor spouwmuurisolatie (vanaf 2018 nog 5 euro per m²) en zonneboilers (maximaal 40 % ondersteuning per installatie). Ofwel is daar het terugbetalingseffect groot genoeg. Ofwel worden ze aangepast aan de dalende prijzen op de markt.

De premies voor warmtepompen gaan op hun beurt omhoog. Die waren volgens de regering op dit moment te laag. Voor een volledig huidig overzicht van de premies: ga naar onze Premielinker.

2. Van zes naar twee dakisolatiepremies

De Vlaamse regering voerde ook een vereenvoudiging door van de premies voor dakisolatie en zoldervloerisolatie. Blijven over: een premie voor doe-het-zelvers en een premie voor werken met aannemers.

Verdwijnt: het bijkomend onderscheid in premies bij je keuze van dikte van isolatiemateriaal (R-waarde van minstens 3,5 , 4 of 4,5 m²K/W). Die ligt vanaf nu vast op 4,5 m²K/W. Van zes naar twee premies dus. Voor doe-het-zelvers bedraagt de premie nog maximum 3 euro per m². Voor isolatie via aannemers is dat nog 6 euro per m².

3. Vaarwel combipremie...

Vanaf volgend jaar verdwijnt ook de combipremie. Die is goed voor een extra besparing als je muurisolatie en het plaatsen van nieuwe ramen combineert (maximaal 2.100 euro). 

Een succesvolle premie bij het grote publiek, volgens de Vlaamse regering. Maar niet ingrijpend genoeg, met het oog op een Vlaanderen dat volop inzet op totaalrenovaties.

4. Hallo totaalrenovatiebonus

In de plaats komt de totaalrenovatiebonus. Het opzet: combineer binnen de vijf jaar drie of meer van onderstaande groene investeringen. 

  • Dak
  • Beglazing
  • Muur
  • Vloer
  • Warmtepomp
  • Zonneboiler
  • Ventilatie

De opbrengst voor jou? Een totaalrenovatiebonus bovenop de individuele premies. Als je drie ingrepen combineert, krijg je een bonus van 1.250 euro. Combineer je ze alle zeven, dan krijg je een maximale extra premie van 4.750 euro.

5. Premies blijven voor energiearmen

Sociaal zwakkere groepen krijgen ook vanaf volgend jaar nog hetzelfde bedrag aan premies. En ook de verhoging van 50 % voor individuele premies blijft behouden. De Vlaamse regering zet ook extra middelen in om private huurders in deze categorie te ondersteunen.

6. Nieuw: premie voor isolatie binnenmuren

Er komt ook een nieuwe energiepremie bij: die op de isolatie van je buitenmuren langs de binnenkant. Goed voor 15 euro per m². 

Dit is een premie voor door een aannemer nieuw geplaatste isolatie aan de binnenkant van buitenmuren, op voorwaarde dat de warmteweerstand van de nieuw aangebrachte isolatielaag minimaal 2 m²K/W bedraagt. Je architect dient wel controle uit te oefenen op de werken.

Conclusie: combineren = profiteren

Alles samengevat: combineer je verschillende energetische ingrepen bij je renovatie, dan krijg je een hogere premie. Spreid je ze over de tijd, dan zal je minder aan premies terugkrijgen.

Bron: Vlaamse regering


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/isolatie/dakisolatie/40150/er-verandert-heel-wat-onder-de-energiepremies-vanaf-2017/