Dampscherm plaatsen: zo breng je het correct aan

Om vochtproblemen in je hellend dak te voorkomen, is het belangrijk dat een dampscherm correct wordt aangebracht en afgewerkt. De do’s en don’ts op een rij!

Om een dampscherm correct aan te brengen, moet je eerst weten hoe een hellend dak is opgebouwd. Ben je vertrouwd met de begrippen ‘luchtscherm’, ‘dampscherm’ en ‘onderdak’? Een korte uitleg:

 • Het onderdak: zit tussen je dakbedekking en de isolatie. Het zorgt er samen met de dakbedekking voor dat je isolatiemateriaal optimaal beschermd is tegen weersinvloeden.
 • Het luchtscherm: zorgt voor de luchtdichte afwerking van de isolatie.
 • Het dampscherm: is een luchtscherm dat ook dampdicht is. Het vormt een buffer tussen je gipskarton en isolatie en houdt vochtige binnenlucht tegen zodat er geen vocht in je isolatiemateriaal kan dringen.

Functie van een dampscherm

Een dampscherm is in tegenstelling tot een luchtscherm niet altijd nodig, maar wél bij een hellend dak of boven vochtige ruimtes. Een dampscherm bestaat uit hetzelfde materiaal als het luchtscherm, maar is naast luchtdicht ook dampdicht. Het heeft dus een dubbele functie. Het beschermt je isolatie tegen vocht dat uit je woning komt. Denk maar aan waterdamp die vrijkomt door te douchen of de was te laten drogen. De dampen worden vertraagd afgegeven naar buiten zodat je geen opeenstapeling van vocht krijgt of condensatieproblemen tegen je onderdak.

Luchtdichtheidstest

Ook de luchtdichtheid van het lucht- of dampscherm speelt een rol. Elk isolatiemateriaal is gebaseerd op stilstaande lucht. Om te bevorderen dat de lucht blijft stilstaan in je isolatie, heb je een lucht- of dampscherm nodig. Dit is dus essentieel voor de blowerdoortest. Als het niet goed is aangebracht, kan er geen luchtdichtheidstest uitgevoerd worden omdat een slechte afwerking het resultaat negatief beïnvloedt.

Lees hier hoe een luchtdichtheidsmeting wordt uitgevoerd.

Correcte plaatsing

Een dampscherm mag nooit aan de koude zijde van je dak geplaatst worden. Het komt altijd aan de binnenkant van je woning die in de winter ook verwarmd wordt, ook wel de warme zijde genoemd. Het scherm moet doorlopend aangebracht worden. Een juiste afwerking is heel belangrijk.

Tien tips voor een correcte plaatsing en afwerking van je dampscherm:

 • Plaats een dampscherm steeds aan de warme zijde.
 • Het dampscherm moet lucht- en dampdicht zijn. Een goede afwerking is dus essentieel.
 • Vul de ruimte tussen het onderdak en het dampscherm volledig op met isolatiemateriaal. Dit is beter vanuit thermisch en akoestisch oogpunt.
 • Verlijm het dampscherm strak en nauwkeurig met luchtdichte mastiek of hecht het met voldoende nietjes vast.
 • Onderbreek het dampscherm niet. Waar doorvoeren zijn van leidingen, kabels, een schouw of een dakvenster, plak je alles luchtdicht af.
 • Om openingen tussen de aaneensluitende dampschermbanen te vermijden, laat je de banen best minstens 10 centimeter overlappen.
 • Zorg dat je de overlappingen van verschillende dampschermbanen goed aftapet.
 • Kit ook de aansluiting met de muren en vloer af met mastiek. Tip: gebruik mastiek met een felle kleur. Zo zie je meteen of de lijm overal goed contact maakt met het oppervlak.
 • Vermijd een slordige afwerking.
 • Let erop dat als er achteraf andere partijen passeren voor leidingen of elektriciteit het dampscherm niet geperforeerd wordt. Werk het opnieuw af als dit gebeurt.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media