livios logo

6 isolatietips

isolatietips

Foto Isolatie Verhoeven
  

Hoe meer je isoleert hoe beter. Een degelijke thermische isolatie is zonder twijfel de best mogelijke investering die je kan doen voor je huis. Het komt je comfort ten goede en helpt je om fors te besparen op je energiekosten. Met deze praktisch tips kan je zelf foutloos aan de slag.

Isolatie recuperatie

Isolatiemateriaal dat niet werd vastgelijmd, maar gespijkerd of geniet, kan bij de sloop gemakkelijk worden losgemaakt en eventueel worden hergebruikt.

Wees zorgvuldig

Je kan flink besparen door het isolatiemateriaal zorgvuldig aan te brengen. Laat geen kieren zichtbaar, bevestig het materiaal stevig en plaats indien nodig een dampremmende laag aan de warme zijde.

Leidingen isoleren

In niet-verwarmde ruimten, zoals de kruipruimte, de garage of de zolder, loont het zeker de moeite om de verwarmingsleidingen te isoleren. Je zal ongetwijfeld minder warmte verliezen en dus een hoger rendement scoren. Leidingen isoleren kan op verschillende manieren, maar zelfklevende schuimband of schuimband die je met zwaluwstaartverbindingen kan afsluiten, zijn het makkelijkst aan te brengen.

Ongebruikte zolder isoleren

Als je je zolder, kruipzolder of vliering niet gebruikt, kan je deze ruimtes isoleren door isolatie aan te brengen op de vloer. Veel hangt dan af van de effenheid van de grond of de eventuele wens om de vloer achteraf te belopen. Zo zal je een ruwe betonvloer niet goed kunnen isoleren met harde isolatieplaten. Op een gladde vloer (chape of planken) zijn deze platen dan weer wel geschikt. In een open roostering van een plafond zijn zachte of halfstijve isolatiedekens de beste keuze. Deze kan je plaatsen in twee lagen, zodat de naden elkaar overlappen.

Onderdak isoleren

Let op wanneer je isolatie aanbrengt tegen het onderdak of dakbeschot. Wanneer je hiertegen gaat spijkeren, kunnen er dakpannen naar beneden vallen. Spijker dus alleen tegen de dakbalken. Voor het onderdak zelf gebruik je liefst schroeven.

Extra dakisolatie plaatsen

Je zal merken dat tussen het houtwerk van de meeste traditionele daken slechts 6 of 8 cm isolatie kan worden aangebracht. Je moet dus op één of andere manier deze ruimte groter maken met extra houtwerk of een binnenconstructie. Alleen bij spantendaken is er meestal voldoende ruimte beschikbaar. Deze daken zijn dan ook goedkoper om te isoleren.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/isolatie/dakisolatie/6-isolatietips/