livios logo

Binnenkort strafpunten voor niet-geïsoleerde daken

Tegen 2020 moeten alle daken van woningen en huurwoningen, die voor 1 januari 2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet, geïsoleerd zijn. De nieuwe Vlaamse dakisolatienorm bestaat al sinds 2015, maar vanaf 1 januari 2020 krijg je effectief strafpunten als de woning bij een onderzoek niet voldoet.

Bijna een derde van alle warmte in huis gaat verloren via het dak. Wil je energie besparen en je ecologische voetafdruk verkleinen, dan is dakisolatie een van de meest efficiënte ingrepen. Dat heeft de Vlaamse overheid goed begrepen. De dakisolatienorm geldt voor alle zelfstandige woningen in Vlaanderen. Dat wil zeggen studio’s, eengezinswoningen of appartementen die door de eigenaar bewoond of verhuurd worden. De regeling geldt niet voor kamers of voor daken kleiner dan 2 m².

3 à 4 cm

Als minimumnorm voor dakisolatie geldt een R-waarde of warmteweerstand van minstens 0,75 m²K/W. In mensentaal komt dat overeen met een laag isolatie van 3 tot 4 cm, afhankelijk van het type isolatiemateriaal.

Ter vergelijking: voor een wettelijke nieuwbouw heb je tegenwoordig minstens 11 cm dakisolatie nodig als je isoleert met PIR en 15 cm als je kiest voor minerale wol. Als je de kans hebt, kan je dus beter nog extra isoleren om te besparen op je energiefactuur.

Ontdek hoe dik je moet isoleren bij een nieuwbouw of ingrijpende energetische renovatie.

isolatie dak dakisolatie dakisolatie plat dak isoleren

De kans is klein dat er een wooninspecteur over de vloer komt die jouw woning 15 strafpunten toekent. Maar als je een woning of appartement verhuurt, heeft de nieuwe dakisolatienorm wél belangrijke implicaties.

Foto Recticel Insulation
  

 

Ongeschiktverklaring

Sinds 1 januari 2015 kent de wooninspecteur bij een woningonderzoek strafpunten toe als een woning niet aan de dakisolatienorm voldoet. Tussen 2015 en 2020 krijgt de woning daarvoor een beperkt aantal strafpunten, waarna de eigenaar de tijd heeft om het dak alsnog te isoleren.

Vanaf 1 januari 2020 schakelt de overheid een tandje hoger. Woningen die dan nog niet voldoen aan de dakisolatienorm, krijgen onmiddellijk 15 strafpunten. Dat betekent dat je huis door de burgemeester ongeschikt verklaard kan worden. Je zal dan de nodige werken moeten uitvoeren om de woning opnieuw conform te maken.

Risico voor verhuurders

Zover komt het niet bij een huis dat je zelf bewoont. De kans is klein dat er een wooninspecteur over de vloer komt die jouw woning 15 strafpunten toekent. Maar als je een woning of appartement verhuurt, heeft de nieuwe dakisolatienorm wél belangrijke implicaties. Als iemand – meestal de huurder – een inspecteur vraagt om de woning te controleren, kan die meteen 15 strafpunten toekennen als het dak onvoldoende geïsoleerd is, met een eventuele ongeschiktverklaring tot gevolg.

Voor appartementen is er een bijkomende complicatie: als het dak van het gebouw tegen 1 januari 2020 niet voldoende geïsoleerd is, bestaat de kans dat elk individueel appartement ongeschikt verklaard wordt. Daarom moet de algemene vergadering van mede-eigenaars op tijd beslissen om de nodige werken te laten uitvoeren. Hiervoor is een drievierdemeerderheid nodig. Als deze niet bereikt wordt, moet de kwestie voorgelegd worden aan de vrederechter. (ter info: Vanaf 1 januari 2019 is een meerderheid van twee derde voldoende volgens de vernieuwde wetgeving van mede-eigendom)

TIP: lees hier meer over de vereniging van mede-eigenaars.

dakisolatie

Als minimumnorm voor dakisolatie geldt een R-waarde of warmteweerstand van minstens 0,75 m²K/W. In mensentaal komt dat overeen met een laag isolatie van 3 tot 4 cm, afhankelijk van het type isolatiemateriaal.

Foto Isolatie Verhoeven
  

 

Kostprijs dakisolatie

Hoeveel kost het om jouw dak in overeenstemming te brengen met de nieuwe dakisolatienorm? Uit navraag van Livios bij een expert blijkt dat je moet rekenen op 2.200 tot 2.800 euro voor een dak van 100 m², exclusief btw. Is je huis ouder dan tien jaar, dan betaal je slechts 6% btw. Bekijk hier het concrete rekenvoorbeeld.

Dankzij de relatief beperkte kostprijs, blijft je dak isoleren de snelste weg naar een lagere energiefactuur. Als je nu isoleert, krijg je bovendien nog de premie van de netbeheerder voor dakisolatie:

  • 6 euro per m² als je een aannemer inschakelt;
  • 3 euro per m² als je het zelf doet.

Brussel en Wallonië blijven achter

In Brussel en Wallonië is er geen specifieke dakisolatienorm voor bestaande woningen. In Brussel werd dit jaar wel de premie voor dakisolatiewerken opgetrokken. In Wallonië werd de premie zelfs verdriedubbeld.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/isolatie/dakisolatie/binnenkort-strafpunten-voor-niet-geisoleerde-daken/