livios logo

De functie van het lucht- en dampscherm

Een degelijke isolatie heeft naast de juiste keuze van het isolatiemateriaal ook te maken met de correcte plaatsing van het materiaal. Een luchtscherm zorgt voor de luchtdichte afwerking van de isolatie. Een dampscherm is eigenlijk een luchtscherm dat ook dampdicht is. Dit zorgt ervoor dat vochtige binnenlucht niet omgezet wordt in condensatievocht.

Dampscherm

Een dampscherm is vooral nodig boven warme en vochtige ruimtes. Het bestaat uit dezelfde materialen als het luchtscherm, maar is ook het heeft een andere functie. Het houdt warme, vochtige binnenlucht tegen zodat er geen condensatie kan ontstaan aan de koude zijde van de dakconstructie.

isolatie dak dakisolatie  isoleren dak inblazen glaswol Isover Insulsafe Wood Plus dampschermp Vario KM Triplex

Een dampscherm is vooral nodig boven warme en vochtige ruimtes.

Foto Isolteam
  

dakisolatie isolatie dak luchtdicht

Een goede isolatie staat of valt met een luchtdichte plaatsing.

Foto ISOVER
  

Luchtscherm

Een goede isolatie staat of valt met een luchtdichte plaatsing. Als er luchtstromen ontstaan tussen de isolatiematerialen, resulteert dit in aanzienlijke warmteverliezen waardoor de isolatie haar effect verliest. Daarom worden bepaalde isolatiematerialen fabrieksmatig voorzien van een luchtscherm (meestal een aluminiumfolie) of wordt er een apart luchtscherm tegen de isolatie geplaatst. Zorg alleszins dat de isolatiematerialen en eventuele luchtschermen degelijk afgeplakt worden. Hiervoor bestaan aangepaste tapes.

Let op: plaats het damp- en luchtscherm steeds aan de warme zijde en niet aan de koude zijde.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/isolatie/dakisolatie/de-functie-van-het-lucht-en-dampscherm/