livios logo

Energiezuinig renoveren door je dak langs boven te isoleren

 

De plek waar het meeste energie bij je thuis verloren gaat, is het dak. Thermografische studies tonen aan dat bij een gemiddelde woning liefst 30 tot 40 % van de energie langs hier verdwijnt. Wie renovatieplannen heeft en meteen het effect wil merken op zijn verwarmingsfactuur, gaat dus best het eerst hier aan de slag. De methode die de jongste jaren aan populariteit wint, is die van het sarkingdak. Een van de voordelen is dat de isolatie hier aan de bovenzijde van de draagconstructie zit.

Foto Building Service Plus
  

Foto Isotec
  

Foto Building Service Plus
  

Traditioneel komt de isolatie van een hellend dak tussen de spanten of kepers. Dit maakt het moeilijk om koudebruggen te vermijden door het relatief laag isolerend vermogen van hout en omdat een correcte plaatsing van het isolatiemateriaal tussen de kepers minder evident is dan het lijkt. Dat risico loop je niet met een sarkingdak omdat je een doorlopende isolatiemantel hebt.

Meer met minder centimeters

Bij een sarkingdak zit de isolatie dus aan de bovenzijde van de draagconstructie. Het gaat om een volledig geïntegreerd plaatsysteem van de thermische isolatie, dampscherm, onderdak, tengel- en panlatten. Het isolatiemateriaal – pur- , dat je hiervoor gebruikt is weliswaar duurder dan de traditionele materialen, maar de plaatsing verloopt erg vlot waardoor het prijsverschil beperkt blijft. Bovendien haal je betere isolatiewaarden met een geringe dikte. Dit maakt het mogelijk om je woning met een beperkt aantal centimeter klaar te maken voor de isolatienormen van morgen.

Geen plaatsverlies op zolder

Een ander voordeel is de extra bescherming van het dakhout dat onder de isolatielaag komt te liggen. Bovendien moet je aan de binnenzijde geen plaats opofferen aan thermische isolatie waardoor je de bestaande binnenafwerking kan behouden. Alle werken gebeuren immers van buitenaf.

Dakspouw

De platen worden op de kepers geplaatst. Op het isolatiemateriaal monteer je het best nog een onderdak waarop de tengel- en panlatten komen. Er bestaan ook platen die al voorzien zijn van een onderdak (een waterdichte laag), wat de plaatsing vereenvoudigt en versnelt. Bovendien beschik je via deze manier over een goed geventileerde dakspouw waardoor van mosvorming op je dakbedekking nauwelijks nog sprake is.

Montage

Weet wel dat bij deze methode alles staat of valt met een vakkundige en luchtdichte montage, anders komen de voordelen van het systeem niet tot hun recht.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/isolatie/dakisolatie/energiezuinig-renoveren-door-je-dak-langs-boven-te-isoleren/