livios logo

OPINIE: “Dakisolatienorm is gemiste kans”

Vanaf 2020 is dakisolatie verplicht en moeten alle daken van koop- en huurwoningen geïsoleerd zijn. Met deze dakisolatienorm wil de Vlaamse regering woningen en appartementen milieuvriendelijker maken. “Toch is dit meer een slag in het water”, vindt isolatiespecialist David Verhoeven. “Je moet wel gek zijn om je te beperken tot deze norm.”

David Verhoeven is gedelegeerd bestuurder van Isolatie en Renovatie Verhoeven. Als sinds 1982 plaatsen zij thermische en akoestische isolatiematerialen. Ook na-isolatie van de spouw en duurzame energetische verbouwingen maken deel uit van hun activiteiten.  

David Verhoeven

Foto Isolatie Verhoeven
  

Met de dakisolatienorm heeft de overheid een slag in het water geslagen. Ze communiceert en werkt namelijk op twee snelheden. Huurwoningen die niet voldoen aan de Vlaamse dakisolatienorm krijgen vanaf 1 januari 2020 vijftien strafpunten, wat betekent dat ze onbewoonbaar verklaard kunnen worden. 

Uitzonderingen

Maar eind mei is de Vlaamse regering nog met wat uitzonderingen op de proppen gekomen. De eisen voor de dakisolatienorm gelden maar voor woningen met een dakoppervlakte vanaf 16 m². Want sommige studio's worden beschouwd als onafhankelijke 'woning'. Als het gebouw een bepaald EPC haalt, moet er niet voldaan worden aan de dakisolatienorm. 

  • 600 voor een open bebouwing
  • 550 voor een halfopen bebouwing
  • 450 voor een gesloten bebouwing
  • 400 voor appartementen 

Dit is allesbehalve streng. Het zijn cijfers die je makkelijk haalt, wat betekent dat de norm enkel van toepassing is op gebouwen die op energetisch vlak werkelijk zo lek zijn als een zeef. 

dakisolatie isolatie


© Getty Images  

dakisolatie

Foto Isolatie Verhoeven
  

Gemiste kans

Op zich is de dakisolatienorm ook een gemiste kans. Er moet een R-waarde van amper 0,75 m²K/W gehaald worden. Met 3 cm glaswol kom je er dus al, of de helft van de minimale dikte waarop glaswol vandaag gefabriceerd wordt. Dat is zelfs geen doekje voor het bloeden maar een flinterdun vliesje. 

Het is een zeer slecht advies om te dun te isoleren, gezien de lage kostprijs van het materiaal t.o.v. de werkuren die erin gestoken worden. En een laag glaswol van 6 cm of een van 18 cm plaatsen duurt even lang. Door deze minimale norm zo laag te zetten, wekt men de illusie dat dit al 'goed' is maar 'beter' kan. 

Te groot contrast

Het contrast is groot met bijvoorbeeld de norm om een isolatiepremie te verkrijgen voor een bestaande woning. Daar moet een R-waarde van 4,5 m²K/W behaald worden, wat overeenkomt met 16 cm glaswol. Voor nieuwbouwwoningen is tegenwoordig een U-waarde van 0,24 W/m²K vereist, wat overeenkomt met 18 à 22 cm glaswol. 

Doe het meteen goed

Als je je dak dan toch laat isoleren, zou je wel gek zijn om je te beperken tot de dakisolatienorm. Je doet het beter meteen goed. Zo schroef je je energieverbruik opmerkelijk terug. Met 3 cm glaswol zal dat niet lukken. Mensen moeten ook niet klagen over hoge energiekosten als hun dak niet of nauwelijks geïsoleerd is: doe er iets aan! Gelukkig merken wij bij energetische renovaties dat dit soort klanten meteen kiest voor de toekomst met een isolatiepakket van 25 tot 30 cm.

Je investering is bovendien na maximum 8 jaar terugverdiend. Wil je deze investering niet met je eigen zakgeld betalen? Dan kunnen zelfs groene leningen helpen om de kostprijs ervan te spreiden over de terugverdientijd. 

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/isolatie/dakisolatie/opinie-dakisolatienorm-is-gemiste-kans/