livios logo

Vermijd vochtproblemen: het verschil tussen onderdak en dampscherm

Uit onze rubriek Vraag & Antwoord blijkt dat sommige doe-het-zelvers die hun hellend dak willen isoleren, niet 100 % vertrouwd zijn met de begrippen ‘onderdak’ en ‘dampscherm’. Dat resulteert dan in een foute plaatsing, wat op zijn beurt weer leidt tot vochtproblemen. Wij proberen enkele misverstanden de wereld uit te helpen.

Hetzelfde doel, andere eigenschappen

isolatie hellend dak

De isolatieopbouw van een hellend dak. Het dampscherm (2) vormt een buffer tussen de gispkarton (1) en de isolatie (3). Het onderdak (4) zit onder de dakbedekking en boven de isolatie.


© Energiesparen.be  

onderdak

Het onderdak beschermt je isolatie tegen insijpelend water. Het is regendicht, maar wel dampopen. Anders kan het vocht niet naar buiten verdampen.

Foto Koramic
  

Een onderdak en een dampscherm zorgen er allebei voor dat er geen vocht in je isolatie kan dringen. Want natte isolatie verliest zijn isolerende waarde.
Het onderdak en het dampscherm doen dat elk op hun eigen manier. Daarom hebben ze ook specifieke eigenschappen en moet je ze op de juiste plaats aanbrengen.

Onderdak

Het onderdak zit letterlijk nét onder je dakbedekking. Dit noemen ze de 'koude zijde' omdat het onderdak buiten het verwarmd volume zit. Het zorgt er samen met de dakbedekking voor dat de isolatie optimaal beschermd is tegen de weersinvloeden. Daarom is het belangrijk dat het onderdak regendicht, vocht- en vorstbestendig is.

Dampscherm

Ook het dampscherm voorkomt dat er vocht in je isolatie binnendringt. Maar het beschermt niet tegen water van buiten, maar tegen het vocht dat uit je woning komt. Vocht dat van binnen komt? Daarmee bedoelen we de waterdamp die je als bewoner produceert door te ademen, te douchen, te poetsen, de was te laten drogen, ...

Dampdicht of dampopen?

Het dampscherm moet daarom dampdicht zijn, het moet als een damprem fungeren die het vocht tegenhoudt voor het aan je isolatie raakt. Het onderdak moet in tegenstelling dampopen zijn. Vocht dat toch in je isolatie binnendringt, moet namelijk naar buiten toe weg kunnen.

Samenvattend

We gieten alles nog eens in een samenvattende tabel

 OnderdakDampscherm
Functie Beschermt tegen weersinvloeden Beschermt tegen vochtproductie binnenshuis
Plaats Koude zijde, boven de isolatie Warme zijde, onder de isolatie
Eigenschap Dampopen, maar weersbestendig Dampdicht

Vijf dakisolatievragen beantwoord

isolatie dak dakisolatie isoleren dak glaswol Isover Isoconfort dampscherm Isover Vario KM Duplex.JPG

Het dampscherm beschermt de isolatie tegen waterdamp van binnenuit.

Foto Isolteam
  

Op zoek naar praktijkvoorbeelden? Lees dan even deze vragen door in Vraag & Antwoord.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/isolatie/dakisolatie/vermijd-vochtproblemen-het-verschil-tussen-onderdak-en-dampscherm/