Hoe zoldervloer isoleren zonder gevaar op condensatie?

Vraag

We willen onze zoldervloer isoleren, omdat we onze zolder toch niet gebruiken. De vloer bestaat uit balken die op een afstand liggen van 40cm. Er is ons aangeraden om eerst een dampfolie te leggen op en over de balken en daartussen dan het isolatiemateriaal. Waar blijft het vocht of de condensatie als de folie dit tegenhoudt? Kan dit na verloop van tijd de balken of het plafond niet beschadigen?

Het plafond is bepleisterd. Is het noodzakelijk om een dampfolie te plaatsen omdat dit voor ons een bijna onmogelijke zaak is om dit goed te doen door de complexe structuur van de balken, elektriciteitsleidingen… Of is het beter om het dak te isoleren met een dampscherm ook al wordt de zolder dan overbodig mee verwarmd?

Antwoord

"Deze vraag worden wij haast dagelijks mee geconfronteerd. Ik ga ze dan ook niet alleen rechtstreeks beantwoorden, maar ook algemene informatie toevoegen opdat ze voor vele situaties verduidelijking schept", verduidelijkt David Verhoeven van Isolatie Verhoeven.

"Men zegt haast altijd uit zekerheid en gemak alsook veiligheid van de fabrikanten uit, dat er een dampscherm zou moeten zitten in eender welke situatie (dak, zoldervloer, ...).

Men vergeet echter de praktijk, waar dit onhaalbaar is om perfect uit te voeren."

"U heeft terecht deze opmerking zelf al gemaakt. Wij isoleerden al tal van zoldervloeren, zonder dampscherm, en ook zonder schade of condensatie. De reden hiertoe is het dampspanningsverloop in een zoldervloer, welke heel anders is dan in een dak."

"Ook de dampdichtheid van alle lagen die achter de isolatie zitten spelen een rol (bij een hellend dak, de dampopenheid van het eventuele onderdak). Uw zoldervloer is bovenaan gewoon open en bijgevolg 100% dampopen. Het gepleisterde plafond is méér dampdicht. Er is dus een zogenaamde damprem, wat men tegenwoordig al verkoopt als intelligente en regulerende dampschermfolie."

"De waterdamp die toch nog in de isolatie kan komen, zal ontsnappen via de open ruimte op zolder. De droge periodes zullen het geheel uitdrogen naar binnen en buiten toe. Eventuele condensatie zal dus beperkt zijn en nooit van dien aard dat er schade van komt naar sterk verminderde isolatiewaarde of zelfs hout dat rot wordt of het plafond dat naar beneden komt."

"Wij adviseren om boven ruimten met hoge vochtproductie (badkamers met douches bijvoorbeeld) een dampscherm proberen aan te brengen, maar zeker en vast ook te ventileren! Het vocht moet sowieso buiten via ventilatie, wat me op uw tweede vraag doet aansluiten."

"Als uw zoldervloer of dak is geïsoleerd, zijn de binnenoppervlaktes hoger van temperatuur dan voordien. Vocht condenseert op de koudste vlakken, vooral in hoeken. Zo zal u merken dat vochtige lucht in de woning met enkele of klassieke dubbele beglazing bij een perfecte en doorgedreven isolatie van de woning, zou kunnen condenseren op dit glas of het raamwerk. Dit vocht kan namelijk niet meer doorheen de isolatie bij aanwezigheid van het dampscherm. U moet bijgevolg ventileren."

"Lees de vaktijdschriften na: als u isoleert, moet u aan ventilatie denken. Dit is logisch, want waar vroeger de natuurlijke tocht en warmtestroom de vervuilde en vochtige lucht afvoerde via ongecontroleerde wegen, zal dit niet meer mogelijk zijn. Een simpele badkamerventilator volstaat in vele gevallen om de meest vochtige ruimte aan te pakken."

"Wat we u wel ten allen tijde kunnen adviseren is het schilderen van het plafond met een dampdichte verf, als u de zoldervloer gaat isoleren. Hiermee maakt u ook een dampscherm, of damprem. Dit is wel doorlopend en is dus véél beter dan een perfecte folie die gebrekkig is aangebracht. Bij een betonnen zoldervloer stelt zich dit probleem haast niet, aangezien het beton véél dampdichter is dan de houten draagvloeren."

 

"Tot slot nog dit : isoleer je nu best de zoldervloer of het dak ? Die vraag kan ik niet beantwoorden met een zwart-witsituatie en hangt af van uw soort zolder, oppervlaktes, gebruik van de zolder,... U heeft een niet-bruikbare zoldervloer of wil hem niet gaan gebruiken, dan lijkt het sowieso te gek om het dak te isoleren. U warmt niet alleen de zolder steeds op, maar heeft ook een groter verliesoppervlak (want het dak is groter in oppervlakte dan de vloer). En de kostprijs om het dak te isoleren zal ook hoger liggen dan de vloer.

"Hoe hoger de nokhoogte van uw dak vanop de zoldervloer gemeten, hoe groter het verschil van vloer en dakoppervlakte, hoe groter het volumeverschil. Stel dat u een kleine zolder heeft, er wil op stockeren en het proper wil houden, alsook een beheersbare temperatuur (geen vrieskast in de winter en bakoven in de zomer), dan kan u alsnog beter het dak isoleren. U moet dan geen aanpassingen uitvoeren aan het zolderluik (want dat is meestal toch nog een oud type dat niet is geïsoleerd), ..."

"Iemand die zijn papieren archief van grote waarde op zolder wil bewaren, wil een acceptabele temperatuur opdat het niet zou vergaan. Die isoleert altijd zijn dak, zelfs al is het méér economisch om de vloer te doen.  U zal wel merken dat deze zolders géén bijverwarming meer nodig hebben, aangezien de warmteverliezen van beneden de zolder opwarmen tot een aanvaardbare temperatuur."

"Wij kijken ook naar de beloopbaarheid van zoldervloerisolatie. Prijsgerelateerd hangt dit dan ook nog eens af van de totale oppervlakte. Sommige systemen zijn onbetaalbaar duur voor kleine zolders, andere dan weer voor grote zolders. Is de ondergrond hout of beton, of een gladde chape waarop u met harde isolatieplaten kan werken? Kortom, u ziet dat er géén enkele zolder is die kan advies gegeven worden zonder de situatie ter plaatse ten gronde in te schatten."

Producten

Glaswol

Knauf

Glaswol

Aluthermo: isolerende kracht

Aluthermo SA

Aluthermo: isolerende kracht

Plafondisolatie voor nieuwbouw en renovatie

Recticel Insulation

Plafondisolatie voor nieuwbouw en renovatie

Optimaal isoleren en ventileren? Met het gratis magazine isolatie en ventilatie

Verstandig Bouwen

Optimaal isoleren en ventileren? Met het gratis magazine isolatie en ventilatie

GAMMAplus+ kaart

Gamma Belgie

GAMMAplus+ kaart

Isolerende Belgische blauwe steen gevels

Carrières Du Hainaut

Isolerende Belgische blauwe steen gevels