Akoestische norm

De norm NBN S 01-400-1 legt een standaard op aan de akoestiek van woongebouwen.Geen overbodige luxe aangezien we steeds dichter op elkaar wonen en het verkeerslawaai alleen maar toeneemt. Deze norm bepaalt de vereisten waaraan afgewerkte woningen moeten voldoen op het vlak van lucht-, contactgeluids- en gevelisolatie, het lawaai van de technische uitrustingen en de nagalmbeheersing in specifieke ruimte.

Twee akoestische comfortniveaus

De huidige norm maakt onderscheid tussen twee akoestische comfortniveaus: een normaal basiscomfort en een verhoogd akoestisch comfort.

Het normaal basiscomfort moet 70% van de bewoners tevreden stellen, zonder meerkosten te maken. Heb je speciale wensen voor verhoogd akoestisch comfort? Dit vraagt om een specifieke, bestudeerde aanpak. Als aan de eisen van verhoogd comfort wordt voldaan, moet meer dan 90% van de bewoners tevreden zijn.

Twee geluidsisolatieoplossingen

  1. Heel zwaar bouwen met massieve structuren.
  2. Ruimtes loskoppelen via het massa-veer-massaprincipe:
    • Het toepassen van een ankerloze spouwmuur is een prima akoestische oplossing voor rijwoningen. Deze techniek werkt volgens het principe van de akoestisch geoptimaliseerde dubbele wand.
    • De prestaties zijn nog beter met de combinatie van een ankerloze spouwmuur en een zwevende dekvloer.
    • Voor nieuwe rijwoningen zijn de eisen 4dB strenger dan voor geluidsisolatie in nieuwbouwappartementen. Voor appartementen is het immers moeilijker om tot een goede isolatie te komen door de flankerende geluidstransmissie tussen naast en boven elkaar gelegen appartementen.

Appartementen

Een ankerloze spouwmuur kan je niet zomaar toepassen in appartementen. De geluidsisolatie tussen twee spouwmuren is hoog, maar tussen de boven elkaar gelegen appartementen is dit niet het geval.

Via het metselwerk van het dragend metselwerk kan er geluidstransmissie optreden. Dit kan je vermijden met de plaatsing van voorzetwanden. Dit moet zeer omzichtig gebeuren anders kan de situatie zelfs verslechteren. Ideaal zijn wanden die met met een profielenstructuur op voldoende afstand van de muur geplaatst worden. Ze mogen de muur niet raken!

Doos-in-doos

Als alle wanden, plafonds en vloeren (zwevende vloer) afgeschermd zijn met voorzetwanden is er sprake van een doos-in-doosoplossing. Dit is een erg goede geluidsisolerende methode waarmee een akoestische isolatie van meer dan 58dB mogelijk wordt. Alles staat of valt wel met een correcte uitvoering.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media