Isoleren? Reken op meerkost van 3.000 euro

De isolatiemarkt in PUR en PIR zit nog altijd in de hoek waar de klappen vallen. Het tekort aan de grondstof MDI zorgt al maandenlang voor een productietekort van isolatiemateriaal. Het gevolg: werven lopen vertraging op en de prijs van deze isolatie schoot de afgelopen maanden de hoogte in. En iemand moet die rekening betalen.

  • muurisolatie spouwisolatie spouwmuurisolatie PUR harde isolatieplaten platen isolatie
    Foto Recticel Insulation

Duizenden euro’s duurder

Je kent het alvast nog van tijdens de economieles: een laag aanbod en een hoge vraag monden uit in een hogere prijs. “Elke maand trekken leveranciers de prijs omhoog. De kost voor PUR- en PIR-isolatie ligt straks dubbel zo hoog als vorig jaar”, waarschuwt isolatiespecialist Sven Verhoeven in Het Nieuwsblad. Er is sprake van meerkosten van gemiddeld 1.500 (isolatie van middelgroot dak) à 3.000 euro (isolatie van volledige nieuwbouw). Een kost die de bouwheer voor zijn rekening moet nemen.

Vooral voor kleinere aannemers zijn de ontwikkelingen nefast, sakkert Dirk Hellemans, voorzitter van kmo-bedrijf Bouwunie: “De ‘beste’ klanten krijgen voorrang of een groter deel van de voorraad. Veel werven waar kleinere bedrijven werken, lopen daardoor vertraging op.” Waar deze aannemers voordien nog binnen de week hun isolatie geleverd kregen, duurt dat vandaag vier tot zes weken. Daardoor zien ze zich gedwongen om de werf stil te leggen.

Bestaan er alternatieven?

In tussentijd grijpen heel wat aannemers terug naar onder meer minerale wol. Kan je als bouwheer aan de slag met nog andere isolatiematerialen? Zijn je (ver)bouwplannen nog niet definitief, bekijk dan met je architect wat er mogelijk is. Ieder isolatiemateriaal heeft zijn eigen afmetingen en specifieke eigenschappen. Bespreek ook duidelijk met je aannemer of hij bekend is met deze manier van werken.

Welke materialen bestaan er zoal en hoe goed isoleren ze? Bekijk volgend overzicht!

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media