Belgen zijn tweede grootste energieverkwisters van Europa

Elke Belg stoot gemiddeld 1,42 ton CO2 uit per jaar. De grootste slokop van ons energieverbruik is de verwarming in onze woningen. Dat komt omdat we veel energie gebruiken om onze grote en vaak verouderde woningen te verwarmen. Wil jij energie besparen in huis? Wij geven je vijf tips!

België is de tweede grootste residentiële CO2-uitstoter in Europa. Dat blijkt uit de nieuwe Isolatiebarometer van Recticel Insulation. Een Belg stoot gemiddeld 1,42 ton CO2 uit per jaar. In onze huishoudens gaat 73,5% van het totale energieverbruik (verlichting, verwarming, elektrische apparaten …) naar verwarming.

De oorzaak?

We moeten onze woningen vaak verwarmen tot eind april en soms zelfs midden mei. Sommigen wijten ons hoog energieverbruik dan ook aan het koude en natte klimaat in België. Maar onze buurlanden met een gelijkaardig klimaat stoten opvallend minder CO2 uit. Het klimaat ligt dus niet aan de oorzaak van ons hoog energieverbruik. Volgens de Isolatiebarometer moeten we hiervoor naar ons gebouwenpark kijken: Belgische woningen zijn niet alleen groot en verouderd, maar ook erg energie-inefficiënt.

Warmteverlies

We stellen bij onze woning vast dat er vaak warmte ontsnapt via ramen, deuren, daken, vloeren, warmwaterleidingen en kieren. Door deze warmteverliezen stijgt de warmtevraag. Het warmteverlies hangt af van:

  • De grootte: hoe groter de woning, hoe groter de verwarmingsbehoefte.
  • De ouderdom: hoe ouder de woning, hoe groter de kans op een slechte energie-efficiëntie en hoe groter de energiebehoefte voor verwarming.
  • Het type gebouw: we wonen voornamelijk in (half)open woningen. Dat woningtype heeft een maximum aan gebouwschil en dus meer warmteverliezen en een grotere warmtevraag.

Ons gebouwenpark scoort slecht op alle drie de vlakken. “We hebben een woonbestand met veel vrijstaande woningen, veel oude woningen en een grote woonoppervlakte per huishouden”, zegt Pieter Bailleul, technical manager van Recticel Insulation.

De oplossing: een goede isolatie

Om warmteverliezen zoveel mogelijk te beperken, moet je je woning zo goed mogelijk isoleren. Uit de Isolatiebarometer blijkt dat in 2020 20,6% van de Belgische woningen nog geen dakisolatie had, 55,3% geen muurisolatie en 66,4% geen vloerisolatie. Isoleer je je dak, muren en vloer tot een waarde van 0,24 W/m²K? Dan bespaart ons land minstens 37.807 GWh en daalt de CO2-uitstoot met 7,62 Mt. Goed voor een besparing van 2.523 miljard euro op onze energiefacturen!

Benieuwd of jouw woning voldoende geïsoleerd is? Check het hier.

5 tips voor een lagere energiefactuur

Je woning isoleren, is niet de enige manier om energie te besparen. We geven je nog vijf andere tips voor een lager energieverbruik:

  1. Laat natuurlijk daglicht binnen: Naast verwarming, verbruikt je verlichting het meeste energie. Wil je hierop besparen? Maak dan zoveel mogelijk gebruik van gratis daglicht. Deel de ruimte zo in dat er voldoende daglicht binnenvalt, plaats extra ramen indien mogelijk, hang een spiegel tegen een wand, verander de kleur van je muur…
  2. Stuur je apparaten slim aan: Zet je vaatwasser of wasmachine aan tijdens de daluren (tussen 22u en 6u), schakel je tv en computer uit indien je ze niet gebruikt, laat toestellen niet insteken als je ze niet gebruikt, kies voor huishoudtoestellen met een A-label, laat je was drogen op een droogrek in plaats van in je droogkast…
  3. Stel je verwarming goed in: Stel je verwarming in op 12 °C als je lang weg bent, stel de temperatuur enkele graden lager in in de leefruimtes (19 °C) en slaapkamers (16 °C), verwarm kamers waar je niet dagelijks komt niet onnodig, plaats geen voorwerpen of gordijnen voor de radiatoren, laat je verwarmingsketel regelmatig onderhouden…
  4. Verlicht je woning energiezuinig: Verkies ledlampen of energiezuinige lampen, doe het licht uit als je een kamer verlaat, stof je lampen af, plaats slimme schakelaars…
  5. Let op je waterverbruik: Warm water is niet goedkoop. Verkies een douche boven een bad, neem kortere douches, stel de temperatuur van je warm water in op niet meer dan 55 °C, installeer een spaardouchekop, laat je kraan niet zomaar lopen, isoleer je leidingen, herstel een lekkende kraan…

Meer besparingstips? Lees dan dit artikel.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media