livios logo

Geluidshinder in nieuwbouw

Vraag

Ik kocht een nieuwbouw aan een station. Ik hoor treinen, maar ook auto's, stemmen en wind alsof ik in een caravan woon. Geluidsonderzoek wijst aan dat de minimale vereiste waarden juist bereikt zijn. Ik ben er van overtuigd, dat er iets niet klopt. Het is onmenselijk en vooral de buren hebben geen last. Waar kan ik terecht, wat zou een oorzaak kunnen zijn?

Antwoord

Hier bestaan inderdaad normen over en als die overtreden worden, is dit een verborgen gebrek. Je kan dit ook zelf laten vaststellen/meten. Er zijn labo’s die geijkte metingen kunnen uitvoeren, waardoor je kan bepalen of de geluidsnorm al dan niet gehaald wordt. Het probleem is dan echter wel dat als de norm niet gehaald wordt, het probleem nooit helemaal kan weggenomen worden. Het gaat meestal over het ontbreken van akoestische isolatie of akoestische scheidingen in de draagconstructie, die je niet meer kan ontmantelen of opsplitsen of wat dan ook.

Wat dikwijls wel helpt, is het plaatsen van voorzetwanden of verlaagde plafonds, waar akoestische isolatie achter geplaatst wordt, waardoor het geluid aan de zijde van de schadelijder gedempt wordt. In vele gevallen kan je zo toch nog de norm halen. Meer info over de plaatsing en het principe vind je in onze klus ‘Akoestisch isoleren met gipskartonplaten’. Heb je al gipskartonplaten, dan vind je in onze klus ‘Geluidsisolatie verbeteren met dubbele beplating’.

Uiteraard brengen deze ingrepen kosten met zich mee. Niet enkel voor het plaatsen van deze geluidsdemping, ook voor het opnieuw afwerken van wanden/plafonds/vloeren. Als een tweede test aantoont dat de norm niet gehaald wordt, kan je dit verhalen op de aannemer/architect/bouwpromotor/verkoper/…  Zij gaan dat niet zomaar toegeven, want het kan om flinke bedragen gaan, waardoor  geluidsproeven zeker nuttig kunnen zijn.

Let wel, als je die geluidsproeven éénzijdig laat uitvoeren en er komt een gerechtsprocedure van omdat tegenpartij(en) het been stijf houden, dat deze proeven dan opnieuw moeten gebeuren op tegensprekelijke wijze, tenzij tegenpartij(en) ze zou aanvaarden als correct.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/isolatie/isolatieregelgeving/vraag/36931/geluidshinder-in-nieuwbouw/