livios logo

Koudebruggen

Wat zijn koudebruggen? En waarom zijn ze slecht nieuws voor je energiefactuur en binnenklimaat?

Een koudebrug is een zwakke schakel in je isolatie. Het is een figuurlijke brug tussen het binnenklimaat in je woning en de buitenlucht. Tussen warm en koud.

De probleemzones

Een efficiënte isolatie vormt één doorlopend geheel. Overal waar dat niet het geval is, is er een koudebrug. De typische pijnpunten zijn de aansluitingen tussen verschillende constructieonderdelen. Raam en binnenmuur, bijvoorbeeld. Een gebrekkige isolatie rond de rolluikkast of de overgang van dak- naar muurisolatie.

Warmteverlies

Zo’n koudebrug betekent warmteverlies. Logisch, want waar er rechtstreeks contact is tussen binnen (warm) en buiten (koud) gaat er warmte verloren. Het zijn natuurlijk maar details, maar het zijn net die details die bij nieuwbouw steeds belangrijker worden.

Afwerking raam

Gevel na-isoleren? Vergeet de inham naar je raam niet. Anders ontstaat er een koudebrug.

Foto Willco Products N.V.
  

bouwblok cellenbeton ytong

De overgang vloerplaat-binnenmuur is nog zo'n aandachtspunt.

Foto Ytong - Silka
  

Condensatiegevaar!

Geen detail: een koudebrug is een magneet voor condensatie. In de lucht van je woning zit vocht. Da’s heel normaal - een te droge binnenlucht is zelfs storend. Wel, dat vocht slaat neer op de koudste oppervlakken in je woning. Daar condenseert het en verandert het in druppels. Dat gebeurt typisch tegen de binnenkant van je beglazing … of tegen koudebruggen.

Een goed ontwerp en een goede uitvoering

Koudebruggen vermijden, begint bij een goed ontwerp. Aan je architect en EPB-verslaggever om alle probleemzones al op de tekentafel zo goed mogelijk aan te pakken. Vervolgens is het aan je aannemers om alle details zo correct mogelijk uit te voeren.

De details tellen

Ga je zelf aan de slag? Volg dan nauwgezet de instructies van de isolatiefabrikant in kwestie. En denk eraan: de details tellen wél. Zowel voor je comfort als je energiefactuur.

-------------------

Meer over:
Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/isolatie/koudebruggen/