Het belang van een degelijke muurisolatie

Door je muren degelijk te isoleren, krijg je veel minder temperatuurschommelingen en kan een afgekoelde ruimte veel gemakkelijker en sneller weer opgewarmd worden. Een goed geïsoleerde muur moet je daarnaast ook beschutten tegen regeninslag.

Buitenmuren

Bakstenen buitenmuren bestaan meestal uit vijf lagen: de gevelsteen, al dan niet een luchtspouw, isolatie, de binnenmuur en de binnenbepleistering. Bij een houtskeletwoning bestaan de buitenmuren uit houten stijlen met daartussen het isolatiemateriaal, afgewerkt met beplanking, bepleistering of gevelstenen.

Isolatieschil 

Het is belangrijk dat je je volledige woning goed isoleert. De muurisolatie moet dan ook perfect aansluiten op de vloer- en dakisolatie en op het buitenschrijnwerk. Onderbreek je de isolatieschil? Dan ontstaat er een koudebrug. Zo verlies je niet alleen warmte in huis, maar kunnen er ook vocht- en schimmelproblemen ontstaan. 

Soorten muurisolatie

Bouw je volgens de BEN-norm? Dan mag de U-waarde van de buitenmuren maximaal 0,24 W/m²K bedragen. In functie van de opbouw, kunnen we verschillende muurisolatietypes onderscheiden:

Zelf aan de slag? Lees dan zeker het artikel 'Muurisolatie plaatsen'.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media