Isolatie tegen de buitenzijde

Verkies je een buitenbepleistering boven een traditioneel parement van gevelstenen? Dan kan één enkelvoudige massieve muur volstaan in plaats van een spouwmuur met een binnen- en een buitenspouwblad. Deze methode is uiteraard minder arbeidsintensief dan een spouwmuur en resulteert bijgevolg in een besparing van de werkuren.

De isolatie wordt aan de buitenzijde van de muur aangebracht en daartegen komt dan het pleister. In dat geval spreekt men ook over gevelisolatiesystemen. Belangrijk hierbij is dat je inderdaad kiest voor een systeem waarbij de verschillende elementen op elkaar afgestemd zijn.

Voordelen

Isolatie aan de buitenzijde kent verschillende voordelen ten opzichte van de traditionele geïsoleerde spouwmuur: de kans op koudebruggen wordt uitgeschakeld en er zijn weinig temperatuurverschillen tussen binnen- en buitenmuur waardoor het risico van scheurvorming geminimaliseerd wordt.

Cellenbetonblokken

In sommige gevallen isoleren de bouwstenen op zich al voldoende zodat het in feite niet noodzakelijk is om een bijkomende isolatielaag te plaatsen. Dat is bijvoorbeeld het geval voor cellenbetonblokken van voldoende dikte. Hoe dan ook kan je de isolatiewaarde van de muren nog danig verbeteren door er extra isolatie tegen te plaatsen. Hou er ook rekening mee dat voor een voldoende isolerende waarde het cellenbeton beschermd moet worden door een pleister of een andere gevelbekelding. Als je van plan bent om de buitenbepleistering enkele jaren uit te stellen, is het aan te raden een waterwerende laag aan te brengen.

Gevelbeschot

Wanneer in plaats van een parement van gevelstenen voor een gevelbeschot (vb. leiplaten, houten of kunststof planchetten, …) gekozen wordt, heb je een soortgelijke opbouw als bij een gevelpleister. Er wordt dan eerst een regelwerk geplaatst waartegen de bekleding aangebracht wordt en waartussen eventueel het isolatiemateriaal wordt geplaatst.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media