Akoestische oplossingen voor wanden

De keuze van de bouwsteen heeft invloed op de akoestische isolatie: het gebruik van zware bouwstenen zorgt voor een betere akoestische isolatie. Ook meervoudige wanden zijn een oplossing.

Akoestische materialen

Zware materialen zoals kalkzandsteen isoleren beter dan lichte materialen zoals snelbouwsteen. Soepele materialen (minerale wollen, cellulosevezels, akoestische foams,...) komen zowel de geluidsabsorptie als de -akoestiek ten goede. Kurk is ook geschikt als geluidsisolatiemateriaal.

Meervoudige wanden

Een andere oplossing zijn meervoudige wanden. Deze bestaan uit twee wanden met daartussen een luchtlaag, eventueel opgevuld met soepel materiaal. Het werkinsprincipe?  De eerste wand begint te trillen, de lucht- en isolatielaag houden trillingen tegen zodat maar weinig geluidstrillingen de tweede wand bereiken.

Het grote voordeel is dat je met lichte materialen zoals gipsplaten of minerale wollen al goede akoestische resultaten behaalt. Het resultaat is afhankelijk van breedte van de spouw, dikte van isolatielaag en type van draagstructuur, niet van de densiteit van de isolatielaag.

Meervoudige wanden bieden heel wat toepassingen: scheidingswanden, voorzetwanden, vloeren, hellende daken, ... Het systeem is zo sterk als de zwakste schakel. Let op met zwak isolerende deurenn en met omloopgeluiden (banen zich een weg naar ander vertrek via plafond, vloer, ...) Hoe omloopgeluiden vermijden? Trek de scheidingswand door tot tegen de bovenliggende draagconstructie, werk met soepele voegen of met een geluidsabsorber boven de scheidingswand.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media