livios logo

België heeft op 3 landen na slechtst geïsoleerde woningen van Europa: waar of niet?

De Standaard onderzocht vorige week of Belgen de op drie na slechtst geïsoleerde woningen van Europa hebben. Een uitspraak van Niko Demeester, secretaris-generaal van werknemersorganisatie Voka. De conclusie? Feit!

Warmteverlies

De U-waarde drukt het warmteverlies via muren, daken, vloeren en ramen uit. Hoe kleiner de waarde, hoe beter je woning geïsoleerd is.

Foto Recticel Insulation
  

Als we naar de energieperformantie van Europese gebouwen willen kijken, moeten we de U-waardes met elkaar vergelijken. Dit drukt het warmteverlies via muren, daken, vloeren en ramen uit. Hoe kleiner de waarde, hoe beter je woning geïsoleerd is. Uit de recentste cijfers van het EU Building Stock Observatory, die dateren van 2014, blijkt dat enkel Spanje, Italië, Griekenland, Malta en Cyprus het slechter doen. Op vlak van isolatie scoren vijf Europese landen dus slechter dan België.

Energieverbruik

Volgens Demeester toont die U-waarde niet het volledige plaatje omdat woningen in het zuiden van Europa minder verbruiken, waardoor er ook minder energie verloren gaat. Uit cijfers van Eurostat blijkt dat alleen Luxemburg, Letland en Finland meer energie gebruiken om hun woningen te verwarmen.

Conclusie

België scoort dus niet zo goed op vlak van energie-efficiënte woningen. Vijf zuiderse landen hebben slechter geïsoleerde woningen en slechts in drie landen verbruiken woningen meer energie. De oorzaak? Energiezuinigheid is pas de laatste jaren belangrijk geworden in België. Bovendien is ons gebouwenbestand relatief oud. Toch is België aan een opmars bezig met de invoering van strengere energieprestatieregels voor nieuwbouw.

Meer weten over isolatie? Lees zeker deze artikels:

 Bron: De Standaard

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/isolatie/muurisolatie/belgie-heeft-op-3-landen-na-slechtst-geisoleerde-woningen-van-europa-waar-of-niet/