livios logo

Bio-ecologische bouwmaterialen: de top vijf

Bio-ecologische bouwmaterialen zijn al lang geen zeldzaamheid meer. (Ver)bouwers hebben dan ook de keuze uit voldoende duurzame alternatieven voor hun project. Rein De Pooter van bouwhandel en specialist Ecomat lijst voor ons de top vijf van hun best verkopende producten op.

1. Gebitumineerde houtvezelplaten


  

De CELIT-onderdakplaat is al 20 jaar het meest verkochte product bij Ecomat. "Het is winddicht door zijn vierzijdige tand-en-groefverbinding, regenvast tot drie maanden zonder dakbedekking door de bitumenemulsie, dampopen zoals het een modern onderdak betaamt én geluiddempend dankzij de specifieke eigenschap van houtvezel. Met zijn licht isolerende werking - lambda-waarde van 0.048W/mK - onderbreekt het ook de bouwknopen van de dakstructuur."

2. Cellulose-isolatievlokken


  

"De Dolcea cellulose-isolatie van gerecycleerde onverkochte kranten wordt met een inblaasmachine geplaatst en heeft sterk isolerende eigenschappen. Deze isolatietechniek is toegepast in heel wat publieke projecten zoals scholen, brandweerkazernes en musea. Particuliere (ver)bouwers waarderen vooral de prijs-kwaliteitverhouding. Het product leent zich vooral voor grote isolatiediktes of onregelmatige dakstructuren."

3. Houtvezelisolatie


  

"De houtvezelisolatieproducten van het Zwitserse Pavatex hebben verschillende toepassingsgebieden: van gevelomhullende isolatiesystemen tot akoestische oplossingen voor vloer en wand. Flexibele matten tot rigide platen, zelfs voor platte daken. Of binnenisolatieplaten met geïntegreerde damprem of afwerkplaten gemengd met leem. De vochtregulerende en warmtebufferende eigenschappen van houtvezelisolatie zorgen voor een verhoogd comfort en hebben een positieve invloed op het binnenklimaat."

4. Leempleister


  

Leempleisters zijn volgens De Pooter niet te vergelijken met de zand-zavelbezettingen van vroeger. "Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en kunnen strak of meer organisch worden afgewerkt. Ze passen in iedere huisstijl en zorgen voor een aangenaam binnenklimaat. Leem werkt als vocht- en warmtebuffer en vangt ook de elektrosmog op. Verder kiezen klanten voor leem omwille van zijn charme en ‘aardsheid’. Het is dus geen gewone muurafwerking. De Tierrafino leempleister scoort goed bij ons."

5. Schapenwol


  

"Schapenwolisolatie is voor mij het summum van een bio-ecologisch bouwmateriaal. De keratine filtert allerlei gassen en uitwasemingen van andere materialen in huis zoals formaldehyde en andere VOC’s. Het materiaal is onbrandbaar, vochtregulerend en akoestisch enorm dempend. Bovendien blijf je bij het plaatsen van de zachte wol gespaard van prikkelende vezels", rondt De Pooter de top vijf af.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/isolatie/muurisolatie/bio-ecologische-bouwmaterialen-de-top-vijf/