livios logo

Isolatieschaarste: drie gevolgen voor jouw bouw

De verdeling van isolatieplaten op basis van polyurethaan (PUR) en polyisocyanuraat (PIR) zit in het slop. Problemen bij de bron zorgen voor hopeloze vertragingen en enorme prijsstijgingen. Fabrikanten en aannemers trekken aan de alarmbel. Maar wat betekent de isolatiecrisis voor jouw bouw of renovatie? Livios peilde naar de belangrijkste gevolgen.

jan hendrix isolatie pur

Ruwbouwaannemer Jan Hendrix: “Een vrachtwagen isolatieplaten kost nu al 3.000 euro meer dan een maand geleden. En de levertijd loopt op tot acht weken. Dat leidt tot grote vertragingen en frustraties. En tot minder werk."

Foto Livios
  

start werken werf

Bewaar jij isolatieplaten op je werf? Zorg dan dat ze moeilijk bereikbaar zijn. Laat ze liefst op je dak leveren. Of zet ze achter slot en grendel als je buitenschrijnwerk al geplaatst is.

Foto Livios
  

houtskeletbouw houtskelet nieuwbouw glaswol isolatie

Mieke Vandenbroucke (VIBE): “Hernieuwbare isolatiematerialen van lokale makelij zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de eigen economie, zonder dat je inboet aan comfort. Bovendien zijn ze ruim voorradig op korte termijn.”

Foto Arkana
  

1. Prijzen stijgen, mogelijk voor altijd

Volgens isolatieproducenten Recticel en Unilin zijn de maanden voor het bouwverlof nog moeilijk. Daarna is er hoop op beterschap, al blijft het koffiedik kijken. 

Maar op de werf klinkt grote bezorgdheid. “Wij verwachten nog tot twee jaar problemen”, zegt ruwbouwaannemer Jan Hendrix. “Een vrachtwagen isolatieplaten kost nu al 3.000 euro meer dan een maand geleden. En de levertijd loopt op tot acht weken. Dat leidt tot grote vertragingen en frustraties. En tot minder werk. Leveranciers afficheren zelfs geen prijzen meer. Alleen de prijs op de dag van de levering telt. Dat is moeilijk voor de bouwheer, want hij heeft een budget voor ogen.”

Zijn de stijgende prijzen een tijdelijk fenomeen? “Mogelijk niet”, vreest Sven Verhoeven van Isolatie Verhoeven. “Vergelijk het met een pak friet. Als aardappelen duurder worden, stijgt de prijs in de frituur. Maar als de aardappelprijs weer daalt, betaal je niet plots minder voor je frietje.”

2. Risico op diefstallen stijgt

De schaarste in combinatie met de hoge prijzen brengt ook mensen met minder goede bedoelingen op ideeën. “Ik heb weet van meerdere diefstallen van isolatiematerialen”, waarschuwt Jan Hendrix.

Bewaar jij isolatieplaten op je werf? Zorg dan dat ze moeilijk bereikbaar zijn. Laat ze liefst op je dak leveren. Of zet ze achter slot en grendel als je buitenschrijnwerk al geplaatst is.

3. Alternatieven dringen zich op

Zijn er alternatieven voor PUR en PIR? Volgens Sven Verhoeven en Jan Hendrix niet onmiddellijk. “EPS, glas- of rotswol zijn wel een optie voor je muren”, stelt Hendrix. “Maar het nadeel is dat die materialen een lagere isolatiewaarde hebben.”

Welke isolatiewaarde hebben de verschillende materialen? Een handig overzicht!

12 cm PUR = 18 cm minerale wol

Dus moet je dikker isoleren: 12 cm PUR komt overeen met 18 à 20 cm minerale wol. Maar niet alleen je muren worden breder, ook je funderingen. Dat heeft gevolgen voor je constructie en voor je budget.

“Een zadeldak kan je volledig met minerale wol isoleren als je genoeg ruimte hebt. Nu is dat meestal wol in combinatie met PIR. Je moet werf per werf bekijken wat de beste oplossing is”, aldus Sven Verhoeven.

“Geen reden tot paniek”

Volgens het Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch wonen en bouwen (VIBE) zijn er wel degelijk betaalbare en degelijke alternatieven. En dat voor elke toepassing. “Er is geen reden tot paniek. De bouwheer heeft de macht om de juiste keuze te maken”, is Mieke Vandenbroucke duidelijk. “Hernieuwbare isolatiematerialen van lokale makelij zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de eigen economie, zonder dat je inboet aan comfort. Bovendien zijn ze ruim voorradig op korte termijn.”

Een overzicht:

  • Losse materialen: deze kan je aanbrengen tussen houten frames en balken. Bijvoorbeeld cellulosevlokken, kurkkorrels, houtwol, stro, houtzaagsel, schapenwol …
  • Isolatiematten: klem je tussen een houten frame of steek je in een gipskartonwand. Bijvoorbeeld cellulosematten, vlasmatten, hennep, houtvezels, schapenwol … 
  • Harde isolatieplaten: voor je vloer, muur of dak. Bijvoorbeeld kurkplaten, houtvezelplaten, strobalen …

En de lagere isolatiewaarde? “Dat is een knelpunt”, geeft Vandenbroucke toe. “Maar de isolatiewaarde begint voor sommige hernieuwbare materialen aan te leunen bij de isolatiewaarde van synthetische materialen. Je moet wel dikkere isolatie plaatsen, maar het gaat slechts om enkele centimeters.”

“Bovendien houden hernieuwbare materialen warmte langer vast en ademen ze beter, waardoor vocht makkelijk naar buiten verdampt. Dat maakt je woning gezonder en werkt oververhitting tegen. Bouwheren moeten met een open blik alle opties bekijken”, besluit Mieke Vandenbroucke.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/isolatie/muurisolatie/isolatieschaarste-drie-gevolgen-voor-jouw-bouw/