livios logo

Klopta? Zonder ATG-label krijg je geen premie voor muurisolatie vanaf 1/7

De premievoorwaarde voor wie zijn muren laat na-isoleren verstrengt. Wie recht wil hebben op 6 euro subsidie per m² moet in zee gaan met een aannemer die over het ATG-certificaat beschikt.

na-isolatie spouwmuren

Foto Isotrie, Isolatie & Constructie
  

spouwmuurisolatie na-isolatie na-isoleren

Foto dé Isolatiedokter
  

na-isoleren spouwmuren

Foto Vivixtum
  

Op deze manier hoopt de Vlaamse overheid, die de premie begin dit jaar gevoelig optrok, de kwaliteit van de uitvoering te garanderen voor de klant. Het certificaat moet het vertrouwen in een perfecte plaatsing vergroten wat uiterst cruciaal is als je de spouw bijvoorbeeld laat opvullen.

Kwaliteitskader

Eerder schreven we al dat de Vlaamse overheid dit jaar de nadruk op muurisolatie legt. Dit gebeurt met een gericht premiebeleid. Om geen geld te verspillen aan half werk is er een kwaliteitskader uitgewerkt. Het resultaat is een reeks technische goedkeuringen, ATG, voor isolatiesystemen en het ATG-certificaat voor installateurs.

Gekoppeld aan premiebeleid

"Het is de eerste keer dat de overheid een kwaliteitseis koppelt aan het verlenen van en premie. Een goede zaak”, zegt Eric Winnepenninckx van het WTCB. "Een ATG is één van de mogelijkheden om aan de gestelde eisen te voldoen."

STS 71-1: de regels van de kunst

Om het label te behalen, moet de installateur aan een aantal voorwaarden voldoen. "De aannemer moet een technische goedkeuring kunnen voorleggen, dit is een document dat het systeem beschrijft, hoe het te verwerken en in welke omstandigheden. Tot slot is er nog een controle of het bedrijf goede resultaten in uitvoering kan voorleggen. Dat veronderstelt dat de uitvoerder volgens de regels van de kunst werkt zoals voorgeschreven in de technische specificaties, STS 71-1."

Lang proces

Het is een lang proces om de technische goedkeuring te behalen. Het gevolg is dat verschillende bedrijven de streefdatum van 1 juli 2012 niet zullen halen. "Normaal duurt het gemiddeld negen maanden, maar in dit specifiek geval hebben we alle beschikbare middelen ingezet. Voor bedrijven die nog maar enkele maanden geleden een aanvraag ingediend hebben, zal het weliswaar moeilijk worden."

Conclusie?

Dat klopt. Je kan hier dus best bij stilstaan, zoniet zie je een premie van maximum 800 euro aan je voorbijgaan. Ook is het aangeraden om nu niet overhaast te werk te gaan met een aannemer die dreigt het label niet tijdig te halen. Het risico van een verkeerde uitvoering door overhaast werk, is reëel. Vraag dus of je aannemer over het ATG-certificaat beschikt.

Raadpleeg voor deze en andere premies ook de Livios-Premielinker.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/isolatie/muurisolatie/klopta-zonder-atg-label-krijg-je-geen-premie-voor-muurisolatie-vanaf-17/