livios logo

Koudebruggen: een gat in je budget

Een koudebrug is een zwakke schakel in de thermische isolatie van de muur. Het is dus zaak om koudebruggen te mijden. In dit artikel vind je een overzicht van de oorzaken, nadelen en oplossingen van koudebruggen.

warmteverlies koudebruggen isolatie

Figuur 1 - fout

Foto Centrum Duurzaam Bouwen
  

warmteverlies koudebruggen isolatie

Figuur 1 - juist

Foto Centrum Duurzaam Bouwen
  

warmteverlies koudebruggen isolatie

Figuur 2

Foto Centrum Duurzaam Bouwen
  

warmteverlies koudebruggen isolatie

Figuur 3

Foto Centrum Duurzaam Bouwen
  

Koudebruggen zijn plaatsen waar de isolatie doorbroken wordt waardoor er warmteverliezen ontstaan die tot allerlei problemen kunnen leiden.

Het is dus duidelijk zijn dat je koudebruggen moet vermijden omdat ze koude een vrije doorgang naar binnen geven. Dit brengt verschillende nadelen met zich mee:

  • hoger energieverbruik: koude lucht die binnenkomt, moet je immers opwarmen;
  • vochtplekken: vocht in lucht heeft de neiging neer te slaan op de koudste plek. Kijk maar eens in je diepvriezer: als de deur nog maar op een kier staat, ontstaat er onmiddellijk een neerslag van ijs op de koelelementen. Dat vocht zal natuurlijk problemen zoals schimmels veroorzaken en muren aantasten.
  • koudebrug versus warmtebrug: een koudebrug in de winter is in de zomer ook een warmtebrug. Dit wil zeggen dat de brug voor oververhitting kan zorgen tijdens heel warme zomerdagen.

Dubbele oorzaak

Koudebruggen zijn over het algemeen heel moeilijk te verhelpen. Het is dus beter te voorkomen dan te genezen en tijdens het bouwproces de nodige aandacht aan de problematiek te besteden. Er zijn in grote lijnen twee oorzaken van koudebruggen: fouten in het ontwerp en uitvoeringsfouten. Een eerste grote groep koudebruggen zijn onderbrekingen van de isolatie. De isolatie kan gewoon slecht aansluiten of er kan een slechte isolator (dus een goede warmtegeleider) door de isolatie uitgaan. Metalen (bv. verankeringen) vormen zeer gemakkelijk koudebruggen, maar ook beton is een goede geleider. Dikwijls gaat het hier om verborgen gebreken: onzorgvuldig aangebrachte isolatie (zodat er openingen zijn tussen isolatieplaten) of ook ankers of leidingen, die door de isolatie uitsteken. Een zeer veel voorkomende bouwfout is trouwens de aanwezigheid van een draagvloer, zoals te zien in de maquette 'ruwbouw' in CeDuBo (fig 1.)

Een ander sprekend voorbeeld vinden we in de maquette 'platte daken', waar een muurtje de isolatie over de hele lengte onderbreekt (fig 2).

Daarnaast zijn er de slechte of slecht afgewerkte aansluitingen. Vooral luchtlekken spelen hier een cruciale rol. Ook kunnen natuurlijke koudebruggen ontstaan door de werking van hout.

Een zeer veel voorkomende koudebrug is het niet-geïsoleerde rolluik. Op de afbeelding (fig 3) zie je hoe je rolluiken correct kan isoleren. Koudebruggen kunnen soms verholpen worden door ze opnieuw te omhullen met isolatie, maar het is duidelijk dat het dikwijls gaat om zeer moeilijk te verhelpen problemen. Uitkijken dus tijdens de bouwfase zelf. Een open raam of deur blijft de meest voorkomende koudebrug. Wist je dat het energieverbruik in identieke huizen tot een factor 2,5 kan verschillen, gewoon omdat de bewoners van het ene huis bewust omgaan met energie en de andere nonchalant. Een beetje aandacht kan dus absoluut geen kwaad.

In samenwerking met het Centrum Duurzaam Bouwen in Heusden-Zolder

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/isolatie/muurisolatie/koudebruggen-een-gat-in-je-budget/