livios logo

Koudebruggen van a tot z

Details maken het verschil. Zeker als het over isolatie gaat. Ze zijn dan niet zichtbaar, maar een koudebrug heeft zo zijn gevolgen. Ontdek hier de oorzaken, gevolgen en oplossingen.

Een blok cellenbeton vermijdt hier een koudebrug tussen de funderingsplaat en de binnenmuur.

Foto Ytong
  

Oorzaken

Een koudebrug ontstaat wanneer je isolatie geen doorlopend geheel vormt. In een wand met koudebruggen gaat er meer warmte verloren. Dit beïnvloedt de binnenoppervlaktetemperatuur. Die zal lager zijn dan op de rest van de wand.

Gevolgen

Door de lagere binnenoppervlaktetemperatuur ontstaat er condensatie. De combinatie van een warme binnentemperatuur en een lagere buitentemperatuur heeft schimmel tot gevolg. Schimmelvorming degradeert de constructie veel sneller dan voorzien. Ook de gezondheid van de bewoners kan in het gedrang komen.

Oplossingen

Een koudebrug vermijden is de beste oplossing. Dit start in de ontwerpfase bij de architect. Het is aan de architect om koudebruggen tot een minimum te beperken. In het beste geval volledig geen.

Ook de aannemer speelt een rol bij koudebruggen. Een goed plaatsing van het isolatiemateriaal voorkomt problemen in de toekomst.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/isolatie/muurisolatie/koudebruggen-van-a-tot-z/