livios logo

Koudebruggen vermijden

Een koudebrug is een zwakke schakel in de warmteïsolatie van de muur, een plaats waar de isolatiemantel werd onderbroken. Dat komt vaak voor bij dorpels, op plaatsen waar de spouwmuur op de fundering rust, waar een binnenmuur en een buitenmuur mekaar raken, waar een vloerplaat de buitenmuur raakt, aan balkons en lateien, ...

Hoger energieverbruik

Op die plaatsen is de muur veel kouder dan op de goed geïsoleerde plaatsen. Deze koudebruggen zijn ten eerste de oorzaak van een verhoogd energieverbruik. Als je de koudebruggen niet wegwerkt, kan het warmteverlies in je woning stijgen met 20 procent. Bovendien werken ze ook condensatie en schimmelvorming op de binnenwanden in de hand.

Hoe beter een vertrek thermisch geïsoleerd is, hoe meer kans er bestaat dat je condensatie krijgt op bouwelementen die slecht geïsoleerd zijn. Het komt er dus op aan die koudebruggen zoveel mogelijk te vermijden.

isolatie muur muurisolatie luchtdichting woning Proclima Contega.JPG

Foto Isolteam
  

nieuwbouw luchtdicht isolatie luchtdichting woning Proclima Contega.JPG

Foto Isolteam
  

Hoe vermijden?

Dat kan ten eerste door ervoor te zorgen dat het isolatiemateriaal zeker op risicovolle plaatsen goed aan elkaar sluit. Alle betondelen die al dan niet rechtstreeks met de buitenlucht in contact komen, moeten dus zeer goed geïsoleerd worden. Je kan het probleem nog beter in een vroeger stadium aanpakken door bijvoorbeeld de lateien en de vloeropleg niet volledig tot tegen het spouwblad aan te storten. Zulke dingen horen echter tot de taak van je architect. 

Tip: er bestaan ook specifieke hulpmiddelen om koudebruggen te vermijden (vb. blokken van cellenglas die bij aanzet van metselwerk geplaatst worden).

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/isolatie/muurisolatie/koudebruggen-vermijden/