livios logo

Hoe buitenmuur isoleren?

Vraag

Onze buitenmuur willen we langs de buitenkant isoleren. Deze muur is Z-W gericht,  en vangt veel regen. Welk soort isolatie plaatsen we het best? Zelf dachten we aan het laten inblazen van cellulosevezels, maar omdat het papier is twijfelen we of dit geschikt is voor deze situatie.

Antwoord

Volgens Bert Vanderwegen, Technisch adviseur bij isoproC, staat het feit dat de muur zuidwest gericht is, de keuze voor cellulose isolatie niet in de weg. Dergelijke isolatie wordt steeds toegepast in droge toepassingen en komt nooit in rechtstreeks contact met de buitengevel. Maar ook als cellulose isolatie een klein beetje vochtig wordt, kan dit geen kwaad. Cellulose kan wel wat vocht bufferen. Een kleine, incidentele hoeveelheid vocht kan probleemloos opgenomen worden en droogt dan weer uit. Aan cellulose isolatie wordt trouwens boorzout toegevoegd dat het schimmelwerend maakt. Voor isofloc cellulose geldt bovendien dat de ?-waarde gegarandeerd blijft tot 20% gewichtsvolume vocht. Bij minerale wol gaat de ?-waarde er op achteruit bij een veel lager vochtgehalte.

De opbouw kan er als volgt uitzien: tegen de bestaande muur worden houten stijlen geplaatst (in functie van beschikbare ruimte), hiertegen komt een isolatiebeschermplaat uit houtvezels van 18 mm en dan verticale latten. Deze structuur wordt dan door een erkend plaatser langs buiten ingeblazen met cellulose isolatie. Na het terug dicht maken van de inblaasopeningen wordt de gevel afgewerkt, bvb. met een horizontale beplanking.

De isolatiebeschermplaat zorgt dat de isolatie niet alleen waterdicht maar ook goed winddicht is ingebouwd. Deze isolerende plaat onderbreekt bovendien de koudebruggen gevormd door de houten stijlen. Daarenboven is zo'n plaat dampopen, eventueel aanwezige waterdamp kan zeer makkelijk uitdrogen naar buiten toe.

In dergelijke opbouw kan je ook andere isolatiematerialen gebruiken. Een van de voordelen van cellulose isolatie is echter dat het de voorziene ruimte steeds tot in de puntjes vult met isolatie. Als de oude buitenmuur bvb. wat bol staat, kan dit uitgepast worden. De cellulose isolatie vult alles mooi op en zal goed aansluiten op de oude buitenmuur, ook bij onregelmatigheden in de buitenmuur. Met isolatie in dekens riskeer je dat deze niet goed aansluiten op de muur en er luchtstromen ontstaan tussen dekens en muur, wat het rendement sterk vermindert.

Beantwoord door: Paul Eykens, IsoproC
Meer beantwoorde vragen over Muurisolatie

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/ruwbouw/isolatie/muurisolatie/vraag/14746/hoe-buitenmuur-isoleren/