Welke gevelpleister kiezen in combinatie met glasvezelwolisolatie?

Vraag

Welke is de beste afwerkingspleister voor je buitengevel om een ademend effect te behouden na een spouwmuurisolatie met glasvezelwol? En heb je nog wel een ademend effect na toepassing van beide?

Antwoord

We vroegen advies van Dominic Van Clé van Steunpunt DuboVlaamsBrabant:

"Bedoel je dat je rechtstreeks op de stenen een crépi gaat plaatsen en in de spouw glaswolisolatie? Het is absoluut af te raden om rechtstreeks op de stenen een crépi te plaatsen, vooral als er in de stenen muur ook andere materialen verwerkt zitten zoals bijvoorbeeld betonnen balken of andere. Verschillende materialen kunnen thermische spanningen geven en hierdoor kan de crépi gaan barsten.

Verder is het ook zo dat als het om een bestaande woning gaat, de spouw vermoedelijk maar 5 of 6 cm breed is en dit echt niet voldoende is om te voldoen aan de eisen van een goed geïsoleerde woning. Een pleister plaatsen op een matig geïsoleerde muur zorgt er voor dat we een locked in-effect creëren. De eerste jaren gaat men deze pleister zeker niet afkappen om daar bijkomend isolatie op te plaatsen. Dit zou veel te duur zijn en zonde van de gedane investering en van al het materiaalgebruik.

Dit betekent dus dat deze woning de volgende 50 jaar gedoemd is om matig geïsoleerd te blijven. Dit alles in acht genomen, raden we aan, om als je toch de kosten van een crépi doet, ineens bijkomend te isoleren. Een bijkomend argument hiervoor is dat crépi alleen en crépi op isolatie in verhouding niet veel meer kost. Je hebt dus bijna voor dezelfde prijs een veel beter geïsoleerde woning die isolatieproof is voor de komende 50 jaar en dus op lage temperatuur kan verwarmd worden.

In dit geval is er één technische voorwaarde. Zorg dat de isolatie die je er langs buiten bij plaatst een R-waarde heeft die 1,5 keer hoger is dan de R-waarde van de spouwmuurisolatie.

Inzake dampopenheid is het zo dat de dampopenheid gekoppeld is aan de dikte van het materiaal. Weerom een reden om geen crépi op een bakstenen muur te plaatsen. Vaak is die te oneffen en door de dikte ontstaat er een zeer grote dampdichtheid. Door de crépi op isolatie te plaatsen kan men er voor zorgen dat de crépi zo dun mogelijk wordt aangebracht. Men gebruikt de isolatieplaten om de muur uit te vlakken en niet de crépi.

Kies steeds een systeem van één fabrikant. Het combineren van materialen afkomstig van verschillende fabrikanten is ten stelligste af te raden. Kies ook een systeem dat een CE-markering heeft. Volgens de richtlijnen van ETA (Europeese technische goedkeuring volgens de ETAG004) en laat het geheel uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf."

Producten

URSA PURE FLOC KD: duurzame inblaaswol voor het (na)isoleren van uw spouwmuur.

URSA

URSA PURE FLOC KD: duurzame inblaaswol voor het (na)isoleren van uw spouwmuur.

Aluthermo: isolerende kracht

Aluthermo SA

Aluthermo: isolerende kracht

Optimaal isoleren en ventileren? Met het gratis magazine isolatie en ventilatie

Verstandig Bouwen

Optimaal isoleren en ventileren? Met het gratis magazine isolatie en ventilatie

Wat is de beste isolatie voor een plat of hellend dak?

Recticel Insulation

Wat is de beste isolatie voor een plat of hellend dak?

BENOveer en profiteer van aantrekkelijke premies

Fluvius

BENOveer en profiteer van aantrekkelijke premies

Isolerende Belgische blauwe steen gevels

Carrières Du Hainaut

Isolerende Belgische blauwe steen gevels